Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Een bloedige start van het nieuwe jaar in Syrië

15 januari 2018

Het nieuwe jaar is bloedig begonnen in Syrië, waar het geweld onlangs weer is opgelaaid. Terwijl de meeste families vol verwachting 2018 tegemoet zien, treuren Syrische ouders om de vele kinderen die al overleden zijn in het prille nieuwe jaar.

Een stille getuige van het intense leed van kinderen: een pluche speeltje ligt tussen de puinhopen in Oost-Ghouta.

Een stille getuige van het intense leed van kinderen: een pluche speeltje ligt tussen de puinhopen in Oost-Ghouta.

Een stille getuige van het intense leed van kinderen: een pluche speeltje ligt tussen de puinhopen in Oost-Ghouta.

Schokkend: in de eerste twee weken van het nieuwe jaar zijn al meer dan 30 kinderen gedood door geweld in Oost-Ghouta. In deze belegerde voorstad van Damascus, vlakbij de grens met Libanon, zitten ongeveer 200.000 kinderen al vijf jaar in de val. Er is een levensbedreigend tekort aan voedsel en medische hulp.

In Idlib, in het noordwesten van Syrië, zijn ook vrouwen en kinderen door geweld om het leven gekomen. Door dit geweld worden opnieuw mensen uit hun huizen verjaagd. Al 100.000 mensen hebben de afgelopen weken moeten vluchten. 

‘We moeten ons schamen dat na bijna zeven jaar oorlog, en terwijl de wereld meekijkt, Syrische kinderen nog steeds het slachtoffer worden van geweld’, zegt UNICEF Syrië directeur Fran Equiza.

Kinderen zijn slachtoffer

In Oost-Ghouta vrezen families voor het leven van hun kinderen. Ze verschuilen zich in ondergrondse kelders om aan de bommen te ontsnappen. Een aantal dagen geleden raakten door een bomaanval op een woonwijk 80 burgers gewond, waaronder vrouwen en kinderen. Medisch personeel had de grootste moeite de slachtoffers onder het puin vandaan te halen.

De afgelopen dagen kwamen twee klinieken onder vuur te liggen in Oost-Ghouta. In Idlib werd het kinderziekenhuis in Ma’arrat An Nu’man verwoest door drie verschillende aanvallen. Daarbij kwamen een patiënt en twee medewerkers om het leven.

Toegang tot kwetsbare kinderen

Aan het einde van het jaar was er een glimpje hoop toen 17 ernstig zieke en gewonde kinderen uit Oost-Ghouta geëvacueerd konden worden. Voor de 120 kinderen die ook op medische evacuatie wachten is deze hoop nu omgeslagen in wanhoop.

UNICEF móet kinderen kunnen bereiken met humanitaire hulp, waar ze zich ook bevinden. De strijdende partijen kunnen dit mogelijk maken door ervoor te zorgen dat we onmiddelijk toegang hebben tot kwetsbare kinderen en hen levensreddende hulp kunnen geven.

UNICEF gaat hoe dan ook door met het geven van noodhulp. Ondertussen vragen we ons af: wanneer neemt de internationale gemeenschap gezamenlijk actie om het conflict in Syrië te beëindigen? Wanneer beseffen de strijdende partijen dat ze niet alleen kinderen, maar ook de toekomst van Syrië doden?

Hulp blijft nodig

Door geweld wordt de situatie waarin Syrische kinderen leven nog schrijnender. Of ze nu in een vluchtelingenkamp wonen, of in belegerd gebied: hun leed ís al zo groot. UNICEF doet er alles aan deze kinderen te helpen. We brengen levensreddende hulp via noodhulpkonvooien, pleiten dagelijks bij de partijen met invloed voor toegang tot alle kinderen, verstrekken warme dekens en kleding, en basisbehoeften zoals schoon water. Help ons daarbij, en steun onze actie ‘Geef meer dan een deken’.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Geef meer dan een deken

doneer nu