Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Yasser trotseert de kou en gaat gewoon naar school

8 januari 2018

Naar school gaan, ook al is het nog zo koud: dat is wat Yasser (11) het liefst doet. Want: 'Daar leer je nieuwe dingen. Ik hou van school.'

Yasser (rechts) woont met zijn moeder, zusje en broertje in een verlaten gebouw in de Syrische industriestad Hasiyah.

Yasser (rechts) woont met zijn moeder, zusje en broertje in een verlaten gebouw in de Syrische industriestad Hasiyah.

Yasser (rechts) woont met zijn moeder, zusje en broertje in een verlaten gebouw in de Syrische industriestad Hasiyah.

Hasiyah, een Syrische industriestad vlakbij de grens met Libanon. Het lijkt er altijd wel te waaien, door de ligging op een vlakte tussen de bergen. Hier woont Yasser met zijn familie. Ze zijn gevlucht uit Homs en wonen sindsdien in een onderkomen dat het midden houdt tussen een huis en een tent. Thuis was Yasser al twee jaar niet naar school geweest. Yasser: 'Onze school was kapot, en we pasten er niet meer allemaal in. Toen we hier kwamen, mocht ik gelukkig weer naar school. Lezen en schrijven kon ik nog niet, maar nu wel. Ik zit al in de derde klas!'

Nieuwe dingen leren

Yasser kan naar school dankzij UNICEF. Zes dagen per week gaat hij naar het lokale UNICEF-centrum, samen met zo’n tweeduizend andere kinderen. De kinderen krijgen er niet alleen les, maar ook hulp om hun vaak traumatische ervaringen te verwerken. Yasser: 'Ik leer allerlei nieuwe dingen. Bijvoorbeeld hoe je niet verdwaalt als je reist, door goed naar de borden te kijken. Ik hou van school!'

Hoop

Yasser is blij dat hij nu in Hasiyah woont, maar er mist een heel belangrijk persoon in het gezin: zijn vader. Yasser heeft hem niet meer gezien sinds het begin van de oorlog, nu al zeven jaar geleden. De autoriteiten zeggen dat Yassers vader dood is, maar het gezin houdt hoop dat hij op een dag zal terugkomen. Yassers moeder wilde daarom eigenlijk ook in Homs blijven: stel dat haar man zou thuiskomen en daar niemand zou aantreffen… Maar toen Yassers zusje werd geraakt door een verdwaalde kogel, is het gezin toch gevlucht.

Yasser en zijn broertje in hun onderkomen

Het onderkomen waar Yasser met zijn familie woont, is niet veel meer dan tentdoek en dekens tussen een paar koude muren.

Het onderkomen waar Yasser met zijn familie woont, is niet veel meer dan tentdoek en dekens tussen een paar koude muren.

Bang voor de kou

In hun onderkomen heeft de familie geen elektriciteit of stromend water. Zonder verwarming wordt het ’s winters erg koud. ’s Nachts kruipen de kinderen bij elkaar onder de dekens. Yassers moeder gaat dan werken: ze draait nachtdiensten in een fabriek in Hasiyah. Met dat geld kunnen ze eten kopen, maar niet veel meer dan dat. Yasser: 'We hebben een klein houtkacheltje. Daar doen we plastic in, of soms een oude kapotte stoel. Maar meestal brandt het kacheltje niet.' Yasser is bang voor de winterkou. 'Ik kan het voelen in mijn botten. Mijn handen verstijven helemaal en ze doen pijn. Ik hoop maar dat het niet zo koud wordt deze winter.'

Gerelateerd aan dit onderwerp

Geef meer dan een deken

doneer nu