Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Nederland geeft warmte aan Syrische kinderen: al 170.000 dekens gedoneerd

29 december 2017

Geef meer dan een deken: aan die oproep hebben deze maand vele Nederlanders gehoor gegeven. Tot de kerst is ruim 850.000 euro ingezameld. Daarmee hebben we al 170.000 warme dekens kunnen geven aan gevluchte kinderen.

Een gevlucht meisje schuilt onder een warme deken.

Een gevlucht meisje schuilt onder een warme deken.

Een gevlucht meisje schuilt onder een warme deken.

Alle hulp meer dan welkom

Grote en kleine bedragen, gedoneerd met collega’s of individueel: de donaties komen overal vandaan. Ook zijn er veel mooie acties gehouden. Zo heeft zanger Guus Meeuwis zich op een bijzondere manier aan de campagne verbonden. Tijdens de concerten 'Groots met een zachte G - De Wintereditie' konden bezoekers een speciale kerstmuts kopen. Dat bracht ruim 12.000 euro op, ter waarde van 2.359 dekens. Verder gaat bij het Groot Kerstcircus Den Haag van iedere verkochte ticket 1 euro naar de winteractie voor Syrische kinderen, en geven medewerkers van energiebedrijf Essent onder meer de waarde van vrije dagen. En dat zijn nog maar een paar voorbeelden!

Kijk hier als je ook een actie wilt opzetten of sponsoren.

Een jongen draagt een grote stapel dekens.

Al 170.000 dekens hebben we kunnen uitdelen aan gevluchte kinderen.

Al 170.000 dekens hebben we kunnen uitdelen aan gevluchte kinderen.

Wereld van verschil

De eerste hulp dankzij deze donaties is inmiddels uitgedeeld. De omstandigheden waarin kinderen leven zijn zó schrijnend dat een klein beetje hulp al een wereld van verschil maakt, weet Violet Speek van UNICEF in Libanon. Violet: 'We proberen zoveel mogelijk kinderen te helpen, met een warme deken of een winterpakket met kleding. Laatst gaf ik zo’n pakket aan een meisje. Ze liep nog op d’r roze slippertjes, terwijl er al sneeuw lag. Ze pakte de doos uit, en haar ogen werden groot toen ze zag dat er sneeuwlaarzen in zaten. Meteen deed ze ze aan, en huppelde ze er op weg. Spelen in de sneeuw, maar dan met warme voeten. Dáár doen we het voor!'

Nieuwjaarssprint

Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland, is het daar mee eens. 'Onze hulp geeft direct hoop aan kinderen. Daarom roep ik vandaag nog op tot een nieuwjaarssprint. We hopen dat ook rond de jaarwisseling mensen hun hart laten spreken. Want de nood blijft hoog. Er zijn nog zó veel kinderen die we willen helpen. Voor maar 5 euro geef je een Syrisch kind in de kou méér dan een deken.'

Wat is er aan de hand?

Gevluchte Syrische kinderen gaan de zevende oorlogswinter in. Dit jaar is een recordaantal van 8,5 miljoen kinderen in de Syrische regio afhankelijk van noodhulp. Er wordt nog dagelijks gevochten in plaatsen als Oost-Ghouta. De winter verergert de noodsituatie. Vele families zijn ontheemd door het geweld, en leven in kampen of zelfgebouwde onderkomens waar weinig bescherming is tegen de kou. De reserves van gezinnen zijn uitgeput waardoor ze nauwelijks in staat zijn warme kleding, dekens en brandstof te kopen.  

UNICEF wil warme dekens en andere winterhulp geven aan in ieder geval 1,5 miljoen zeer kwetsbare kinderen. Daarvoor is 62 miljoen euro nodig. Inclusief de donaties vanuit Nederland is er op dit moment 28,8 miljoen euro beschikbaar. UNICEF hoopt in diverse landen, waaronder Nederland, nog meer geld op te halen zodat zoveel mogelijk kinderen geholpen kunnen worden.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Geef meer dan een deken

doneer nu