Centraal-Afrikaanse Republiek gaat somber het nieuwe jaar in

22 december 2017

2017 was allesbehalve een goed jaar voor de kinderen in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Ook het nieuwe jaar belooft weinig verbetering.

Junior (16) is lid geweest van de christelijke Anti-balaka militie, die in de Centraal-Afrikaanse Republiek vecht tegen moslimgroeperingen. ‘We hebben altijd vreedzaam samengeleefd met onze moslimburen,’ vertelt hij. ‘Maar na december 2013 veranderde alles. Toen op een ochtend mijn dorp werd aangevallen, ben ik samen met mijn broer en de andere dorpelingen de jungle in gevlucht. De Anti-balaka nam me mee. Ze beweerden dat ze me wilden beschermen, maar in werkelijkheid moest ik voor hen werken als kok. Na twee maanden kon ik wegkomen en meedoen aan een net gestart UNICEF-programma, zodat ik een vak kan leren. Soms vraag ik me af wat er met me gebeurd zou zijn als ik niet aan dit programma had kunnen meedoen.’

Een op de vijf verdreven van huis

'Het geweld is in 2017 enorm toegenomen,' zegt Christine Muhigana, directeur van UNICEF CAR. 'De helft van de bevolking heeft dringend hulp nodig. Het gaat om 2,5 miljoen mensen, waaronder 1,3 miljoen kinderen. Honderdduizenden mensen zijn in de CAR zelf op de vlucht, of de grens overgestoken. Een op de vijf inwoners is van huis verdreven.'

Hulp in 2017

In de CAR woedt al jarenlang een strijd tussen christenen en moslims. Door het geweld zijn scholen dicht en krijgen kinderen geen vaccinaties en andere gezondheidszorg. Ook is het aantal door milities ingelijfde kinderen minstens verdubbeld. Hulporganisaties kunnen door de onveilige situatie en aan hen opgelegde beperkingen de bevolking maar moeilijk bereiken. Toch heeft UNICEF in 2017 het volgende kunnen doen:

  • Meer dan 50.000 kinderen kunnen leren in tijdelijke klaslokalen. We willen dit aantal in 2018 verhogen naar 85.000 kinderen.
  • 1.900 kinderen zijn bevrijd uit gewapende groepen. 'We hebben geld nodig om hen te laten reïntegreren in de maatschappij,' zegt Christine Muhigana.
  • Via partners hebben we bijna 25.000 families in moeilijk bereikbare gebieden spullen als muskietennetten, dekens en kookgerei kunnen geven.
  • Bijna 72.000 mensen kregen toegang tot water en sanitaire voorzieningen.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help de kinderen in de Centraal-Afrikaanse Republiek

geef nu