Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

‘Alsjeblieft géén witte kerst dit jaar’

22 december 2017

Violet Speek werkt bij UNICEF in Libanon. Al drie winters heeft ze daar meegemaakt, en ze houdt haar hart vast voor de komende winter. Wat wenst zij voor kerst?

Spelen in de sneeuw: Ibrahim (4) en zijn zusje kunnen het niet laten, ook al is het nog zo koud. Ze wonen in een geïmproviseerd kamp valkbij Zahlé in Libanon.

Spelen in de sneeuw: Ibrahim (4) en zijn zusje kunnen het niet laten, ook al is het nog zo koud. Ze wonen in een geïmproviseerd kamp valkbij Zahlé in Libanon.

Spelen in de sneeuw: Ibrahim (4) en zijn zusje kunnen het niet laten, ook al is het nog zo koud. Ze wonen in een geïmproviseerd kamp valkbij Zahlé in Libanon.

Wens 1: géén witte kerst

Violet: ‘De winter is volop begonnen hier. Zeker in de bergen en meer landinwaarts; daar ligt al sneeuw, en schommelen de temperaturen rond het vriespunt. In Libanon zijn veel kleinschalige en primitieve vluchtelingenkampen. Soms is het niet meer dan een kleine groepje tenten - vier palen en wat plastic - bij een boer op het veld, zonder beschutting of voorzieningen. In de winter, met sneeuw en regen, is dat echt héél koud. Ik wens dan ook een ‘groene’ kerst dit jaar, al is dat tegen beter weten in…’

Meisje op blote voeten en slippers

Op slippers tot ver in de winter: Violet ontmoette een meisje in een van de Libanese kampen die met niets zó blij was als met de sneeuwlaarsjes die ze van UNICEF kreeg. 

Op slippers tot ver in de winter: Violet ontmoette een meisje in een van de Libanese kampen die met niets zó blij was als met de sneeuwlaarsjes die ze van UNICEF kreeg. 

Wens 2: geen onmogelijke keuzes meer

Violet: ‘Ik spreek dagelijks families die hartverscheurende keuzes moeten maken. Koop ik een klein kacheltje voor in de tent, of een winterjas voor mijn kind? Stuur ik mijn kind naar school, of laat ik het werken zodat we eten kunnen kopen? Wie van het gezin kan ik naar de dokter laten gaan? Stel je voor dat je in eigen gezin die keuzes zou moeten maken… Onmenselijk. Als UNICEF doen we wat we kunnen. We helpen met dekens en warme kleding. En we geven soms een financiële bijdrage per kind, zodat keuzes maken een kleín beetje minder moeilijk wordt.’

Violet Speek, hoofd veldoperaties in Libanon

“Koop je een klein kacheltje voor in je tent, of een winterjas voor je kind? Dat zijn hartverscheurende keuzes”

Violet Speek, hoofd veldoperaties in Libanon

Wens 3: heel veel hulp uit Nederland

Violet: ‘Ik kan me best voorstellen dat mensen in Nederland denken: komt er nou geen verbetering in deze situatie? Het duurt al zo lang en er is al zoveel hulp gegeven. Maar wij zien dat de nood alleen maar toeneemt. Er komen nog altijd vluchtelingen bij op het platteland, omdat families volledig door hun reserves heen zijn en geen geld meer hebben voor andere huisvesting. Daarbij wordt de gezondheid van kinderen en hun families elk jaar kwetsbaarder, door de slechte leefomstandigheden. En élke winter weer is het koud, koud, koud… Daarom mijn oproep: hulp is nu harder nodig dan ooit. Ik wil zoveel mogelijk kinderen hier een warme deken kunnen geven, maar dat kan ik niet zonder uw hulp!’

1 op 3
inwoners

van Libanon is een Syrische vluchteling. Libanon vangt relatief gezien de meeste Syrische vluchtelingen op.

1.001.051
Syriërs

zijn gevlucht naar Libanon. Ruim een miljoen dus!

547.575
kinderen

zitten als vluchteling in Libanon. Dat is de helft van het totale aantal vluchtelingen in dat land.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Geef meer dan een deken

doneer nu