Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Migratie voor kinderen moet veilig worden

20 december 2017

UNICEF roept alle lidstaten op om de rechten, bescherming en het welzijn van kinderen die migreren centraal te stellen in de Global Compact on Migration, een internationale overeenkomst over internationale migratie die in 2018 wordt vastgesteld. Alleen dan kan de migratie van kinderen veilig worden.

Twee Gambiaanse jongens in een Italiaans opvangcentrum bekijken hun vlucht op de wereldkaart.

Twee Gambiaanse jongens in een Italiaans opvangcentrum bekijken hun vlucht op de wereldkaart.

Twee Gambiaanse jongens in een Italiaans opvangcentrum bekijken hun vlucht op de wereldkaart.

Wereldwijd zijn ongeveer 50 miljoen kinderen onderweg, waarvan er zo’n 28 miljoen door geweld en conflicten van huis en haard zijn verdreven. In veel gevallen hebben kinderen en gezinnen geen andere keuze dan gebruik te maken van smokkelaars en mensenhandelaren en te reizen via onveilige routes. Er zijn amper of geen veilige en legale routes.

Kinderen riskeren hun leven voor veiligheid

'Voor ontelbaar veel kinderen is migratie veilig en normaal – het helpt kinderen, hun familie en gemeenschappen te groeien en zich te ontwikkelen', zegt Ted Chaiban, programmadirecteur van UNICEF. 'Maar er is een andere werkelijkheid voor miljoenen kinderen voor wie migratie zeer gevaarlijk en niet vrijwillig is. Ieder jaar riskeren alleen al duizenden kinderen hun leven om Europa te bereiken via de beruchte, gevaarlijke Centraal-Mediterrane route van Libië naar Italië. Zij maken hiervan gebruik omdat reguliere migratieroutes voor hen niet toegankelijk zijn.'

Oumar vluchtte uit Ghana. Een levensgevaarlijke reis in een bootje over de Middellandse Zee. In Italië is hij liefdevol opgevangen door een pleeggezin en kan hij voor het eerst in zijn leven kind zijn. Bekijk zijn verhaal.

In aanloop naar de Global Compact on Migration in 2018 heeft UNICEF het rapport Beyond Borders opgesteld, met daarin voorbeelden van positieve maatregelen die nationale, regionale en lokale overheden hebben genomen om kinderen die migreren te beschermen.

Kinderen slachtoffer van mensenhandelaren

Alleen al in 2017 hebben 15.000 alleenreizende kinderen Italië via die route bereikt, vaak gefaciliteerd door smokkelaars en mensenhandelaren. UNICEF schat dat dit jaar meer dan vierhonderd kinderen zijn overleden tijdens hun poging deze reis te maken. Duizenden kinderen werden onderweg in Libië het slachtoffer van mishandeling, uitbuiting, gedwongen slavernij en kwamen in gevangenissen terecht.

Migratie hoeft niet gevaarlijk te zijn

'Migratie, vooral voor kinderen, hoeft niet gevaarlijk te zijn', zei Chaiban. 'Beleid en maatregelen die ertoe leiden dat kinderen die migreren gevaar lopen, moeten én kunnen we veranderen. 2018 is het jaar om dit te doen. De Global Compact on Migration biedt ons deze kans.' Over deze internationale overeenkomst, die over alle aspecten van internationale migratie gaat, wordt komend jaar onderhandeld. Dit is hét moment voor landen om maatregelen te nemen die minderjarige migranten zullen helpen, in overeenstemming met de New York Verklaring voor Vluchtelingen en Migranten en het Kinderrechtenverdrag. UNICEF roept de lidstaten op om de rechten, bescherming en het welzijn van kinderen die migreren centraal te stellen in de uiteindelijke tekst van de Global Compact.

UNICEF blijft wereldleiders oproepen actie te ondernemen om vluchtelingen- en migrantenkinderen te beschermen:

  • Bescherm gevluchte en migrantenkinderen tegen geweld, mishandeling, uitbuiting en levensbedreigende situaties.
  • Stop het plaatsen van kinderen in vreemdelingenbewaring op basis van hun verblijfstatus.
  • Bewaak het recht van kinderen om op te groeien binnen hun eigen familie en voorkom dat kinderen staatloos worden.
  • Zorg ervoor dat gevluchte en migrantenkinderen naar school kunnen en toegang hebben tot alle andere voorzieningen.
  • Pak de oorzaken waarom mensen migreren aan.
  • Neem maatregelen om xenofobie, discriminatie en marginalisatie van vreemdelingen in de doorreislanden en landen van bestemming aan te pakken.

Gerelateerd aan dit onderwerp