Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen voor het vijfde jaar onder vuur in Zuid-Soedan

15 december 2017

Meer dan de helft van de kinderen in Zuid-Soedan lijdt onder het conflict dat in 2013 begon. Ze zijn slachtoffer van ondervoeding, ziektes, geweld, kunnen niet naar school en worden gedwongen gerekruteerd.

Een jongetje zingt door een megafoon tijdens een dansfeest in een opvangkamp in Zuid-Soedan. Dit kamp van de Verenigde Naties, officieel 'Protection of Civilians site' geheten, ligt in Bentiu, Unity State. Hier verblijven 120.000 burgers die er weliswaar veilig zijn voor het geweld van gewapende groepen, maar in zeer moeilijke omstandigheden moeten leven. Ze zijn volledig afhankelijk van hulporganisaties. Meer dan de helft van de bewoners van het kamp is jonger dan 18 jaar.

Een jongetje zingt door een megafoon tijdens een dansfeest in een opvangkamp in Zuid-Soedan. Dit kamp van de Verenigde Naties, officieel 'Protection of Civilians site' geheten, ligt in Bentiu, Unity State. Hier verblijven 120.000 burgers die er weliswaar veilig zijn voor het geweld van gewapende groepen, maar in zeer moeilijke omstandigheden moeten leven. Ze zijn volledig afhankelijk van hulporganisaties. Meer dan de helft van de bewoners van het kamp is jonger dan 18 jaar.

Een jongetje zingt door een megafoon tijdens een dansfeest in een opvangkamp in Zuid-Soedan. Dit kamp van de Verenigde Naties, officieel 'Protection of Civilians site' geheten, ligt in Bentiu, Unity State. Hier verblijven 120.000 burgers die er weliswaar veilig zijn voor het geweld van gewapende groepen, maar in zeer moeilijke omstandigheden moeten leven. Ze zijn volledig afhankelijk van hulporganisaties. Meer dan de helft van de bewoners van het kamp is jonger dan 18 jaar.

UNICEF benoemt deze feiten in het rapport Childhood under Attack, dat verschijnt op de dag dat het vijfde jaar van het conflict ingaat. Jaren van onzekerheid en onrust hebben een "duizelingwekkende impact op kinderen", stelt het rapport. Een hele generatie wordt bedreigd.

Grimmige cijfers
  • bijna 3 miljoen kinderen hebben ernstige voedselonzekerheid;
  • meer dan 1 miljoen kinderen zijn levensbedreigend ondervoed;
  • 2,4 miljoen kinderen moesten hun eigen huis ontvluchten;
  • 2 miljoen kinderen gaan niet naar school. Als de huidige situatie doorgaat, zal slechts 1 op de 13 kinderen het basisonderwijs afmaken; 
  • zo’n 900.000 kinderen hebben psychische klachten;
  • meer dan 19.000 kinderen zijn gerekruteerd als kindsoldaat door strijdkrachten en gewapende groepen;
  • meer dan 2.300 kinderen zijn gedood of verwond sinds het conflict in december 2013 begon. Er zijn honderden incidenten van verkrachtingen en seksueel geweld tegen kinderen gemeld.

'Geen enkel kind zou deze verschrikkingen en ontberingen ooit mogen meemaken', zegt Leila Pakkala, regiodirecteur van UNICEF in Oost- en zuidelijk Afrika. 'Toch maken kinderen in Zuid-Soedan ze dagelijks mee. Ze hebben met spoed een veilige omgeving nodig. Het ontbreken hiervan stelt kinderen en vrouwen bloot aan nog meer risico op misbruik en geweld.'

Chieng Mako heeft een schild gemaakt van een olieblik. Hij laat hem trots aan de fotograaf zien in de 'Protection of Civilians' site in Bentiu.

Chieng Mako heeft een schild gemaakt van een olieblik. Hij laat hem trots aan de fotograaf zien in de 'Protection of Civilians' site in Bentiu.

Chieng Mako heeft een schild gemaakt van een olieblik. Hij laat hem trots aan de fotograaf zien in de 'Protection of Civilians' site in Bentiu.

Presidentieel bevel

Humanitaire organisaties hopen op een snelle uitvoering van het recentelijke presidentiële bevel voor onbeperkte toegang tot mensen die dringend hulp nodig hebben. 'Hulp verlenen is de afgelopen jaren steeds moeilijker geworden, maar we doen onze uiterste best om zoveel mogelijk kinderen te bereiken', zegt Peter Krouwel, hoofd logistiek van UNICEF in Zuid-Soedan. 'De infrastructuur in het land is slecht en we kunnen niet al te grote hulpvoorraden aanleggen vanwege het risico op plundering. Maar ieder kind dat we kunnen helpen is er één.'

Ruim 600.000 ondervoede kinderen behandeld

Sinds 2013 heeft UNICEF kinderen in het hele land levensreddende hulp gegeven. Zo zijn meer dan 600.000 acuut ondervoede kinderen behandeld en zijn ruim 3,3 miljoen kinderen tegen mazelen ingeënt. Daarnaast kregen meer dan 3,6 miljoen kinderen gezondheidszorg en ondersteunden we de zorg voor veilig water voor 1,8 miljoen mensen. Zuid-Soedan is voor hulpverleners één van de gevaarlijkste landen ter wereld. Tot nu toe zijn 95 hulpverleners gedood, waaronder 25 in 2017. 

UNICEF heeft in het komende jaar 183 miljoen dollar nodig om kinderen en vrouwen levensreddende hulp te kunnen geven, maar heeft op dit moment daarvoor maar 141 miljoen dollar beschikbaar.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help de kinderen in Zuid-Soedan overleven

geef nu