Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Hulp voor kinderen op Sint Maarten nog hard nodig

14 december 2017

Drie maanden na de verwoestende orkaan Irma is de situatie op Sint Maarten nog lang niet normaal. UNICEF maakt zich zorgen om kwetsbare gezinnen.

Leerlingen basketballen op het schoolplein van de St Dominic Primary School op Sint Maarten.

Leerlingen basketballen op het schoolplein van de St Dominic Primary School op Sint Maarten.

Leerlingen basketballen op het schoolplein van de St Dominic Primary School op Sint Maarten.

De scholen zijn sinds oktober weer open, maar drie maanden na de orkaan is hulp nog noodzakelijk. 'We maken ons zorgen om de kwetsbare gezinnen met kinderen, bijvoorbeeld om gezinnen die nu hun inkomstenbron kwijt zijn', zegt La-Toya Charles, kinderrechtendeskundige van UNICEF Nederland. Zij leidde het UNICEF-team op Sint Maarten na de ramp.

Investeren in onderwijs, sport en kinderopvang

'Door de stress zien we een toename van agressie op het eiland,' vervolgt Charles. 'Mensen hebben nu een korter lontje en daar kunnen kinderen de dupe van worden. We moeten investeren in onderwijs, naschoolse opvang, sport en kinderopvang, zodat er genoeg goede plekken zijn waar kinderen positieve activiteiten kunnen doen terwijl hun ouders aan het herstel van huis en inkomen kunnen werken.'

Psychosociale hulp

'Scholen, kinderopvangcentra en pleegzorginstellingen moeten beter voorbereid zijn op een ramp. Daarom krijgen zij hulp van UNICEF en het Rode Kruis bij het ontwikkelen van rampenplannen. Psychosociale hulp om gebeurtenissen te verwerken is hierbij een belangrijk onderdeel, voor kinderen zelf en degenen die met kinderen werken. We starten met cursussen op het gebied van psychosociale hulp om de capaciteit te vergroten, voor nu en voor toekomstige rampen.'

Leerlingen van de St Dominic Primary School op Sint Maarten leren over orkanen.

Leerlingen van de St Dominic Primary School op Sint Maarten leren over orkanen.

Leerlingen van de St Dominic Primary School op Sint Maarten leren over orkanen.

Direct na de ramp werd duidelijk hoe veerkrachtig de bevolking en overheid van Sint Maarten zijn. Het is een prestatie dat vrijwel alle kinderen weer toegang tot onderwijs hebben. Hieraan hebben ook de Nederlandse overheid en maatschappelijke organisaties bijgedragen. Op andere zwaar getroffen eilanden zoals Dominica kan 35 procent van de kinderen nog niet naar school.

UNICEF-inventarisatie na ramp

In nauwe samenwerking met het ministerie van Onderwijs en het ministerie van Justitie heeft UNICEF na de ramp op Sint Maarten de situatie van kinderen, leerkrachten en personeel van basisscholen, middelbare scholen, kinderopvangcentra en pleegzorginstellingen geïnventariseerd. Ook heeft UNICEF geadviseerd over hoe het onderwijs weer kan worden hervat en waren we betrokken bij de plannen voor de onderwijssector als onderdeel van het nationale wederopbouwplan.

Onze steun op het eiland

Het is belangrijk dat scholen rampbestendig worden herbouwd en dat alle leerkrachten, leerlingen en ouders voorbereid zijn op toekomstige rampen. Ook gaat UNICEF verder met het geven van adviezen en ondersteuning aan de overheid van Sint Maarten op het gebied van kinderbescherming.

Spelende scholieren op het schoolplein van de Browlia Maillard Elementary School op Sint Maarten.

Spelende scholieren op het schoolplein van de Browlia Maillard Elementary School op Sint Maarten.

Spelende scholieren op het schoolplein van de Browlia Maillard Elementary School op Sint Maarten.

Gerelateerd aan dit onderwerp