Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Congolese kinderen snakken naar voedsel en zorg

14 december 2017

Zeker 400.000 kinderen in de Democratische Republiek Congo kunnen dit jaar komen te overlijden door een gebrek aan voedsel. Na het langdurige geweld in de Kasai-regio vluchtten 1,4 miljoen mensen, maar velen reizen terug nu de rust is weergekeerd. In het getroffen gebied is wel veel hulp nodig voor gezondheidszorg en voeding.

Congolese kinderen hebben het vreselijk moeilijk, ook nu de rust in de Kasai-regio lijkt te zijn weergekeerd.

Congolese kinderen hebben het vreselijk moeilijk, ook nu de rust in de Kasai-regio lijkt te zijn weergekeerd.

Congolese kinderen hebben het vreselijk moeilijk, ook nu de rust in de Kasai-regio lijkt te zijn weergekeerd.

In de Kasai-regio is de veiligheidssituatie stabiel, waardoor sommige bevolkingsgroepen terugkeren naar huis. De omstandigheden blijven wel kritiek. Honderdduizenden kinderen onder de vijf jaar zijn ernstig acuut ondervoed. 'Deze voedingscrisis en onzekerheid volgen op de ontheemding van duizenden gezinnen, die maandenlang hebben geleefd in zeer zware omstandigheden,' zegt Tajudeen Oyewale van UNICEF DR Congo.

Gewassen verwoest

Het voedseltekort in de provincie Kasai wordt mede veroorzaakt door het feit dat tweederde van de huishoudens niet op het land kan werken om gewassen te telen. Families kunnen dus niet in hun eigen onderhoud voorzien of iets verkopen op de markt.

Zorg essentieel

Net als de akkers zijn ook veel medische faciliteiten getroffen, wat het moeilijk maakt om ondervoede kinderen te helpen. Ongeveer 220 gezondheidscentra zijn verwoest, geplunderd of beschadigd. Hierdoor kunnen ziekten als mazelen de kop opsteken. 'Basale zorg en toegang tot voedsel voor terugkerende mensen is essentieel om ondervoede kinderen te laten overleven', aldus Oyewale.

Jean Ngoy (bijna 3) is ernstig ondervoed.

Jean Ngoy (bijna 3) is ernstig ondervoed.

Jean Ngoy (bijna 3) is ernstig ondervoed.

Wat doet UNICEF?

Sinds januari 2017 hebben UNICEF en zijn partners therapeutische voeding gegeven aan meer dan 50.000 ernstig ondervoede kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar oud. Verder helpt UNICEF de ontheemde bevolking door te zorgen voor onderwijs, het ondersteunen van een programma voor gezondheidszorg en het vaccineren van 1,4 miljoen kinderen.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help de kinderen in de DR Congo overleven

Geef nu