Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Oproep UNICEF’s Raad van Kinderen: Eerste Kamer, stem vóór een wet tegen kinderarbeid

12 december 2017

UNICEF’s Raad van Kinderen van basisschool Het Volle Leven in Den Haag heeft vandaag Eerste Kamerleden opgeroepen voor de wet tegen kinderarbeid te stemmen. Zij overhandigden persoonlijk hun brief met argumenten en een speciale petitie van Tony’s Chocolonely.

UNICEF's Raad van Kinderen overhandigt een brief en petitie aan de commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking die volgende week in de Eerste Kamer stemt over de wet Zorgplicht Kinderarbeid.

UNICEF's Raad van Kinderen overhandigt een brief en petitie aan de commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking die volgende week in de Eerste Kamer stemt over de wet Zorgplicht Kinderarbeid.

UNICEF's Raad van Kinderen overhandigt een brief en petitie aan de commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking die volgende week in de Eerste Kamer stemt over de wet Zorgplicht Kinderarbeid.

“Het is niet gezond voor kinderen om gevaarlijk werk te doen zoals in mijnen, dan kunnen ze ziek worden en zelfs doodgaan”, zegt een van de leden uit UNICEF’s Raad van Kinderen als hij de brief met argumenten overhandigt aan André Postema (PvdA), voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking, Petra Stienen (D66) en de andere commissieleden. “Daarom moeten jullie volgende week een goede beslissing nemen en voor de wet stemmen zodat kinderarbeid stopt”, zegt een van de andere Kinderraadsleden.

Kinderarbeid moet voor 2025 stoppen

UNICEF heeft de afgelopen jaren bijgedragen aan de ontwikkeling van deze wet. Deze is zo hard nodig omdat er nog steeds miljoenen kinderen wereldwijd werken in plaats van naar school gaan. Wereldleiders, inclusief Nederland, hebben afgesproken dat dit voor 2025 moet stoppen. Alleen vrijwillige acties van een aantal bedrijven zijn niet voldoende om dit doel te bereiken, daarom is wetgeving die voor alle bedrijven geldt hard nodig. 

UNICEF's Raad van Kinderen op weg naar de Eerste Kamer.

UNICEF's Raad van Kinderen op weg naar de Eerste Kamer.

UNICEF's Raad van Kinderen op weg naar de Eerste Kamer.

13.000 handtekeningen

Tegelijk met hun eigen brief, overhandigden de scholieren van basisschool Het Volle Leven een petitie van Tony’s Chocolonely dat door meer dan 13.000 mensen is ondertekend én een steunbetuiging van 42 bedrijven. Net als UNICEF zijn zij voorstander van de wet Zorgplicht Kinderarbeid, deze wet geeft Nederlandse bedrijven meer verantwoordelijk voor de aanpak van kinderarbeid in hun ketens. De wet is in januari 2017 al door de Tweede Kamer aangenomen, maar het is nu heel onzeker of de Eerste Kamer op 19 december vóór gaat stemmen.

Bedrijven voor wet tegen kinderarbeid

D66 die in januari in de Tweede Kamer nog vóór stemde, twijfelt nu. De Eerste Kamer vraagt zich af ‘of de wet het bedrijfsleven niet te veel belast’ en 'of we kinderarbeid niet via zelfregulering moeten oplossen’. Nee! Vinden wij. Deze wet vraagt niets onmogelijks van bedrijven. Bedrijven moeten verklaren dat zij het nodige doen om kinderarbeid te voorkomen, onderzoek doen naar risico’s op kinderarbeid in hun ketens en deze naar vermogen aanpakken. Alleen met een wet gaat de norm omhoog en wordt kinderarbeid serieus aangepakt. In de Sustainable Development Goals van de VN heeft Nederland afgesproken dat er in 2025 een einde moet zijn gekomen aan alle vormen van kinderarbeid in de wereld.

Veel bedrijven zijn juist vóór een wettelijk kader, 42 bedrijven – waaronder Nestlé, Verkade, Rabobank, ASN bank, G-Star, Bavaria en Heineken - hebben dit in een gezamenlijke brief met Tony’s Chocolonely laten weten aan de Eerste Kamer.

UNICEF's Raad van Kinderen van basisschool Het Volle Leven ontmoeten André Postema (PvdA), voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking.

UNICEF's Raad van Kinderen van basisschool Het Volle Leven ontmoeten André Postema (PvdA), voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking.

UNICEF's Raad van Kinderen van basisschool Het Volle Leven ontmoeten André Postema (PvdA), voorzitter van de commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking.

Gerelateerd aan dit onderwerp