Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

200.000 kinderen muurvast in Oost-Ghouta

11 december 2017

In de belegerde Syrische voorstad Oost-Ghouta zitten bijna 400.000 burgers als ratten in de val. De helft van hen is kind. Door voedsteltekorten en kou staan hun levens op het spel.

Kinderen in Oost-Ghouta zijn ondervoed als gevolg van beperkte toegang voor hulporganisaties en astronomisch hoge voedselprijzen.

Kinderen in Oost-Ghouta zijn ondervoed als gevolg van beperkte toegang voor hulporganisaties en astronomisch hoge voedselprijzen.

Kinderen in Oost-Ghouta zijn ondervoed als gevolg van beperkte toegang voor hulporganisaties en astronomisch hoge voedselprijzen.

Peperduur brood

Bijna 12 procent van de kinderen jonger dan vijf jaar is acuut ondervoed. Sinds het begin van de oorlog in Syrië - nu bijna zeven jaar geleden - is nog niet eerder zo’n hoog ondervoedingspercentage gemeten. Het gebrek aan voedsel is te wijten aan de zeer beperkte toegang voor hulporganisaties (ter illustratie: van de 41 verzoeken tot toegang die UNICEF tot nu toe indiende, zijn er maar elf gehonoreerd) en astronomisch hoge voedselprijzen. In Oost-Ghouta is een brood 85 keer duurder dan in Damascus. Voor kookgas moet 300 dollar worden neergeteld, in Damascar 44 dollar.

'De kinderen in Oost-Ghouta leven in extreem moeilijke omstandigheden. De blokkade moet worden opgeheven, zodat we hun levens kunnen redden,' zegt Geert Cappelaere, UNICEF-directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. 'Wij vragen onvoorwaardelijke en onmiddellijke toegang, zodat wij de kinderen in Oost-Ghouta kunnen helpen.'

Oorlog, honger én kou

Nu de winter aanbreekt, krijgen de kinderen naast oorlog en honger ook nog eens te maken met kou. UNICEF wil de komende weken zoveel mogelijk geld ophalen om kinderen in Oost-Ghouta, de rest van Syrië en in de buurlanden warm te houden. Jij kunt meehelpen door 5 euro voor een deken te doneren. Daarmee geef je een kind warmte en hoop. Geef nu!

Update 10 december

137 kinderen tussen de 7 maanden en 17 jaar moeten onmiddellijk uit Oost-Ghouta worden geëvacueerd. Hun situatie is zeer ernstig en varieert van nierproblemen en acute ondervoeding tot verwondingen door oorlogsgeweld. Vijf kinderen zijn volgens berichten overleden, omdat ze geen medische hulp konden krijgen. 

Update 11 december

Zowel het NOS Journaal als Nieuwsuur hebben aandacht besteed aan de situatie in Oost-Ghouta.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Geef meer dan een deken

doneer nu