Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

1,5 miljoen kinderen in nood: wie zijn zij?

8 december 2017

UNICEF wil meer dan 1,5 miljoen kinderen die door het conflict in Syrië zijn getroffen, bereiken met dekens en warme kleding. Als eerste de meest kwetsbare kinderen. Wie zijn zij?

Zonder jas, zonder sjaal, zonder wanten: een meisje staat in de sneeuw in het kamp Saadnayel (Bekaa Vallei, Libanon).

Zonder jas, zonder sjaal, zonder wanten: een meisje staat in de sneeuw in het kamp Saadnayel (Bekaa Vallei, Libanon).

Zonder jas, zonder sjaal, zonder wanten: een meisje staat in de sneeuw in het kamp Saadnayel (Bekaa Vallei, Libanon).

Miljoenen kinderen zijn het slachtoffer van het aanhoudende geweld in de Syrische regio. Basma (11) is een van hen. Zij woont in Irak en is met haar familie gevlucht toen er bommen vielen op hun woonplaats. ‘Ik voelde mijn hart bonzen, ik was zó bang,’ vertelt Basma in het opvangkamp waar ze nu woont. Ze is blij dat ze veilig is, maar denkt nog vaak aan wat ze heeft meegemaakt. ‘We zijn helemaal komen lopen. Mijn kleine broertje hebben we gedragen.’

Meest kwetsbare kinderen

Van alle miljoenen getroffen kinderen wil UNICEF deze winter in ieder geval 1,5 miljoen kinderen helpen met dekens en warme kleding. Dat zijn de kinderen die het meest kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld omdat ze erg jong zijn, of heel arm. Ze wonen op verschillende plaatsen: in grotere opvangkampen en gastgemeenschappen in Jordanië, Irak, Turkije en Libanon. Maar ook in geïmproviseerde verblijven op het Syrische platteland, waar de omstandigheden vaak ronduit erbarmelijk zijn. Verder wonen er ook nog veel kinderen in belegerde Syrische steden, en in andere moeilijk bereikbare gebieden. Daar zitten families vaak in kapotgeschoten huizen of tochtige gebouwen, met weinig tot niets om op terug te vallen. Tot slot helpt UNICEF ook kwetsbare Jordaanse, Libanese, Iraakse en Turkse kinderen, die op verschillende manieren óók slachtoffer zijn van het geweld in de regio.

Kou en geweld

De winterkou is een extra tegenslag voor kinderen zoals Basma. Ze kunnen zich niet goed beschermen tegen de kou, en zijn bovendien verzwakt door uitputting, ondervoeding en slechte medische zorg. Een koutje kan dan zomaar een levensbedreigende longontsteking worden. Daar komt bij dat er nog dagelijks wordt gevochten in de regio, bijvoorbeeld in Oost-Ghouta, met grote gevaren voor kinderen.

Winterhulp is onderweg!

Dat deze kwetsbare kinderen de winter overleven, is UNICEF’s eerste zorg. We willen daarom 240.000 thermische dekens en 900.000 pakketten met warme winterkleding uitdelen. Verder krijgen de families van meer dan 320.000 kwetsbare kinderen ‘winterbijslag’. Dat is een financieel steuntje in de rug waarmee gezinnen kunnen kopen wat ze op dat moment het hardst nodig hebben. Bovendien zorgt UNICEF voor verwarmde klaslokalen, zodat kinderen naar school kunnen blijven gaan.

Help jij ons te helpen? Doneer dan nu!

Gerelateerd aan dit onderwerp

Geef meer dan een deken

doneer nu