Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Dit is er – nog steeds! – aan de hand in Syrië

4 december 2017

Sinds 2011 zit Syrië in een conflictsituatie. Geweld en onzekerheid beheersen er al bijna zeven jaar het dagelijks leven. Veel Syrische kinderen hebben niets anders gekend dan oorlog, en zitten in een extreem kwetsbare situatie.

Deze kinderen uit Oost-Ghouta verzamelen brandhout voor hun families. De situatie in de belegerde stad verslechtert met de dag.

Deze kinderen uit Oost-Ghouta verzamelen brandhout voor hun families. De situatie in de belegerde stad verslechtert met de dag.

Deze kinderen uit Oost-Ghouta verzamelen brandhout voor hun families. De situatie in de belegerde stad verslechtert met de dag.

Weer een koude winter

De nood in Syrië en de landen eromheen is hoog. Altijd al was er een groot gebrek aan basisvoorzieningen zoals voedsel, water en gezondheidszorg. Maar nu staat ook nog eens de winter voor de deur. De zevende oorlogswinter alweer. De winters kunnen heel streng zijn in de Syrische regio, met langere periodes van sneeuw en vorst.

De winterkou maakt het leven in de vluchtelingenkampen en daarbuiten nóg moeilijker. Kinderen en hun families wonen in tenten of tochtige gebouwen die niet of nauwelijks verwarmd kunnen worden. Zeker in de kleinere kampen op het platteland, en in de provisorische kampen naast sommige steden, zijn de omstandigheden erbarmelijk. Kou, wind en regen hebben vrij spel. Bovendien wonen ruim 400.000 mensen nog in belegerde gebieden in Syrië, zoals Oost-Ghouta. In die stad verslechtert de situatie met de dag.

Een kwestie van overleven

Gezinnen zijn na zo veel jaren oorlog compleet door hun reserves heen. Kinderen zijn bovendien verzwakt door uitputting en ondervoeding, en daardoor extreem kwetsbaar. Winterkou bedreigt hun gezondheid nog verder. Kinderen kunnen niet warm slapen, hebben niet genoeg winterkleding, en er is nauwelijks brandstof voor verwarming. Zonder dekens en warme kleding zijn zij kansloos. Voor miljoenen mensen is er dringend hulp nodig om de winter te kunnen overleven.

Geert Cappelaere, UNICEF-directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika

“Nog nooit waren zóveel kinderen afhankelijk van noodhulp. Dat ze de winter overleven, is nu onze belangrijkste zorg.”

Geert Cappelaere, UNICEF-directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika

Gerelateerd aan dit onderwerp

Geef meer dan een deken

doneer nu