Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Duizend dagen conflict in Jemen

1 december 2017

Het conflict in Jemen duurt bijna duizend dagen. Het is de grootste humanitaire crisis ter wereld. Miljoenen mensen zijn afhankelijk van hulp.

11 miljoen kinderen in Jemen zijn afhankelijk van hulp

11 miljoen kinderen in Jemen zijn afhankelijk van hulp

11 miljoen kinderen in Jemen zijn afhankelijk van hulp

Jemen was voor dit conflict al één van de armste landen in de regio. Door het conflict wordt tien jaar vooruitgang teniet gedaan. Zo staat de gezondheidzorg op instorten. De helft van alle ziekenhuizen en klinieken in het land zijn gesloten; gebouwen zijn verwoest en voorraden op. De recente cholera-uitbraak zet de medische voorzieningen nog verder onder druk.

Twee miljoen kinderen ernstig ondervoed

Jemen heeft niet alleen te maken met de grootste humanitaire ramp, maar ook met de grootste voedingscrisis in de wereld. Inmiddels heeft 60 procent van de inwoners van Jemen onvoldoende voedsel om te kunnen overleven.

De oorlog in Jemen raakt één groep buitenproportioneel: de kinderen. Twee miljoen kinderen zijn ernstig ondervoed. Sinds de escalatie van het conflict in maart 2015 zijn bijna vijfduizend kinderen gedood of gewond geraakt. De werkelijke cijfers liggen waarschijnlijk veel hoger. Er zijn veel meer kinderen omgekomen door ondervoeding en te voorkomen ziektes dan door bombardementen en kogels.

De oorlog in Jemen raakt één groep buitenproportioneel: de kinderen.

De oorlog in Jemen raakt één groep buitenproportioneel: de kinderen.

De oorlog in Jemen raakt één groep buitenproportioneel: de kinderen.

Blokkades

De situatie in Jemen wordt verergerd door beperkingen voor humanitaire hulp. Drie weken lang werden de havens en luchthavens van Jemen geblokkeerd. In een land waar miljoenen mensen afhankelijk zijn van noodhulp is dit rampzalig. Zo is brandstof voor waterpompen en waterzuiveringsinstallaties bijna niet meer te krijgen of onbetaalbaar geworden. Daarnaast zijn miljoenen mensen afhankelijk van geïmporteerd voedsel en moeten honderdduizenden kinderen worden gevaccineerd tegen ziektes zoals polio, mazelen, difterie en tetanus.

Sinds afgelopen week druppelt hulp weer het land binnen, Een VN-vliegtuig met 1,9 miljoen vaccins landde afgelopen weekend op het vliegveld van Sanaa. De komende tijd zullen 600.000 kinderen worden gevaccineerd tegen ziektes als difterie en hersenvliesontsteking. Een difterie-uitbraak in vijf districten heeft al slachtoffers geëist

Oproep tot toegang

Toegang tot basisvoorzieningen en bescherming is een van de basisprincipes van het internationaal humanitair recht. Humanitaire organisaties, waaronder UNICEF, roepen de strijdende partijen daarom op om ongehinderde humanitaire toegang te geven tot de getroffen bevolking.

De strijdende partijen, en zij die invloed kunnen uitoefenen op deze partijen, moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor de humanitaire ramp in Jemen. Er moet dringend een politieke oplossing komen voor het conflict. Want wat voor Jemen zien de uiteindelijke ‘overwinnaars’ voor zich, als straks het land in puin ligt?

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help de kinderen in Jemen

Doneer nu