Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

‘Dat kinderen de winter overleven, is nu onze belangrijkste zorg’

30 november 2017

Geert Cappelaere is regiodirecteur van UNICEF Midden-Oosten en Noord-Afrika. Hij ziet dagelijks met eigen ogen hoe hoog de nood in Syrië is, en dat raakt hem in zijn hart. 'We mogen deze kinderen niet vergeten!'

Geert Cappelaere ontmoet een gevluchte Syrische familie. 'Elk gezin heeft z'n eigen, hartverscheurende verhaal. Maar altijd weer ben ik geraakt door de veerkracht en hoop van kinderen. Dáár doet UNICEF het voor. We mogen hen niet teleurstellen!'

Geert Cappelaere ontmoet een gevluchte Syrische familie. 'Elk gezin heeft z'n eigen, hartverscheurende verhaal. Maar altijd weer ben ik geraakt door de veerkracht en hoop van kinderen. Dáár doet UNICEF het voor. We mogen hen niet teleurstellen!'

Geert Cappelaere ontmoet een gevluchte Syrische familie. 'Elk gezin heeft z'n eigen, hartverscheurende verhaal. Maar altijd weer ben ik geraakt door de veerkracht en hoop van kinderen. Dáár doet UNICEF het voor. We mogen hen niet teleurstellen!'

Waarom is de nood in Syrië zo hoog?

Geert: 'Veel mensen denken dat de oorlog in Syrië voorbij is. In Aleppo wordt toch niet meer gevochten? Raqqa is toch bevrijd? Maar de oorlog ís niet voorbij. Nog elke dag is er geweld. Bovendien vergeten we dat grote delen van het land verwoest zijn. Onlangs was ik in Aleppo: wat je daar ziet, gaat je voorstellingsvermogen te boven. Miljoenen mensen in Syrië zijn nog steeds op de vlucht en leven in vluchtelingenkampen, omdat er niets is om naar terug te keren. De zevende oorlogswinter op rij staat er nu voor de deur. Er is heel veel hulp nodig om ervoor te zorgen dat kinderen en hun families de winter kunnen overleven.'

Wat betekent dit voor kinderen daar?

'Syrische kinderen zitten in een extra kwetsbare positie. Sommigen zijn alleen en kunnen op niemand terugvallen. Anderen kennen niets anders dan een leven in een vluchtelingenkamp. Hun gezondheid is heel breekbaar, ondervoeding is een groeiend probleem. De ijzige winter en gebrekkige voorzieningen verergeren de gevaren. Heel veel kinderen lopen het risico ziek te worden of zelfs te sterven. Nog nooit waren zóveel kinderen afhankelijk van noodhulp. Dat ze de winter overleven, is nu onze belangrijkste zorg.'

Bekijk het aangrijpende verhaal van Geert Cappelaere, UNICEF-directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika, die dagelijks meemaakt hoe groot de nood van Syrische vluchtelingenkinderen is.

Deel deze video

Hoe koud zijn die Syrische winters eigenlijk?

'Héél erg koud, in delen van Syrië en de regio komen langere periodes van sneeuw en vorst voor. De mensen daar zien de winter echt met angst en beven tegemoet. Ze wéten hoe koud het gaat worden, omdat het al de zevende oorlogswinter is. Mensen wonen in tenten of containers die niet of nauwelijks verwarmd kunnen worden. Kinderen kunnen niet warm slapen, hebben niet genoeg winterkleding en lopen soms nog op slippers.'

Hoe helpt UNICEF?

'Ons eerste en belangrijkste doel is zoveel mogelijk kinderen een warme deken geven waarmee ze de winterkou kunnen overleven. Voor 5 euro kunnen we één kind een deken geven. Zo'n deken beschermt tegen de kou, maar heeft ook een diepere betekenis. Het is een teken van hoop. Met een deken geven we ook geborgenheid en uitzicht op een beter leven. We zeggen niet voor niets: je geeft meer dan een deken.'

Hoe werkt de actie 'Je geeft meer dan een deken'?

'Heel eenvoudig: met een donatie van 5 euro geef je een kind 'meer dan een deken'. Ik wil graag iedereen op het hart drukken: wees alsjeblieft vrijgevig. Kinderen hebben juist nu behoefte aan onze steun, aan júllie steun. We mogen hen niet vergeten. Bij voorbaat dank ik jullie uit de grond van mijn hart. Ook namens de kinderen in Syrië!'

Gerelateerd aan dit onderwerp

Geef meer dan een deken

doneer nu