Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Actie ‘Meer dan een deken’ van start

30 november 2017

Sneeuw en kou bedreigen miljoenen Syrische vluchtelingenkinderen. Dat ze de winter overleven, is nu onze belangrijkste zorg. Daarom start UNICEF vandaag de actie ‘Meer dan een deken’.

Een broertje en zusje zitten diep weggedoken in een UNICEF-deken in vluchtelingenkamp Domiz in Noord-Irak. Het is er nu al erg koud, en dan moet de échte winter nog beginnen...

Een broertje en zusje zitten diep weggedoken in een UNICEF-deken in vluchtelingenkamp Domiz in Noord-Irak. Het is er nu al erg koud, en dan moet de échte winter nog beginnen...

Een broertje en zusje zitten diep weggedoken in een UNICEF-deken in vluchtelingenkamp Domiz in Noord-Irak. Het is er nu al erg koud, en dan moet de échte winter nog beginnen...

Het conflict in Syrië ‘viert’ een trieste zevende verjaardag. Er wordt nog dagelijks gevochten met grote gevaren voor kinderen. Met de winter voor de deur hebben 8,5 miljoen kinderen acute hulp nodig; nog nooit waren dat er zó veel. Geert Cappelaere, directeur van UNICEF Midden-Oosten, deed vandaag een dringende oproep om de kinderen van Syrië niet te vergeten. In een persconferentie vertelde hij over de situatie in Syrië, zijn recente reis door het land, de ontmoetingen die hij had met kinderen en hun families, en hoeveel hulp er nodig is voor de komende winter.

De winterkou bedreigt de toch al kwetsbare vluchtelingenkinderen in Syrië en de regio. Laat ze niet in de kou staan en geef ze meer dan een deken.

Deel deze video

Oorlog en kou: een gevaarlijk duo

Het conflict in Syrië is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, nog niet afgelopen. Er zijn nog tien belegerde gebieden, en op vele andere plekken komt dagelijks geweld voor. Geert Cappelaere: ‘In het belegerde Oost-Ghouta bijvoorbeeld verblijven nog bijna 400.000 mensen, waarvan de helft kind is. Er is een groot tekort aan voedsel en medicijnen. Meer dan duizend kinderen dreigen van de honger om te komen.’ Bovendien krijgen miljoenen Syrische kinderen binnenkort te maken met een extra tegenslag: de winter. ‘De winterkou bedreigt de toch al kwetsbare gezondheid van kinderen nog verder,' vertelt Geert. 'Heel veel kinderen lopen het risico ziek te worden of zelfs te sterven. Dat kunnen we niet laten gebeuren.’

Startsein ‘Meer dan een deken’

Daarom gaat UNICEF Nederland vandaag van start met de actie ‘Meer dan een deken’. Voor een Syrisch kind is een deken namelijk zoveel meer dan een stuk textiel. Een deken kan het verschil maken tussen leven en dood. Zonder deken geen bescherming tegen kou en ziektes, zonder deken geen warme plek om ’s nachts te slapen. Een deken is daarmee absoluut essentieel om te overleven. Daarnaast is het ook een teken van hoop en geborgenheid. Een kind dat een deken krijgt, voelt: 'Ze zijn mij niet vergeten'.

Met een donatie van 5 euro kunnen we één kind een deken geven. Geert: ‘UNICEF wil uiteindelijk meer dan 1,5 miljoen kinderen helpen die door het conflict in Syrië zijn getroffen. Met warme dekens, maar ook met andere winterhulp. Onze prioriteit is om de meest kwetsbare kinderen te bereiken. Inclusief de jongsten, de armsten, en kinderen die in belegerde of moeilijk bereikbare gebieden wonen. Daar hebben we de hulp van heel Nederland bij nodig.'

De komende tijd zul je nog veel meer horen over de actie 'Meer dan een deken'. We zijn te zien op tv, onze ambassadeurs zetten zich in, er zijn acties in het land... Hou het nieuws dus in de gaten!

Meer weten over deze actie? Lees ons campagnedossier

Gerelateerd aan dit onderwerp

Geef meer dan een deken

doneer nu