Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UPDATE World Children's Day: kinderen de baas

20 november 2017

De allereerste World Children's Day is een feit! Vandaag, op de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind, nemen kinderen in 130 landen het roer over. Met de zon mee, van Australië tot Amerika, zijn de hele dag door kinderen de baas.

Wereldbol in de klas

UPDATE: alles loopt op rolletjes in het UNICEF-pakhuis in Kopenhagen

In UNICEF's pakhuis in Kopenhagen zorgden kinderen ervoor dat noodhulpgoederen voor Rohingya-kinderen dezelfde dag werden verzonden.

UPDATE: Jongerenpanel neemt UNICEF-kantoor over

Leden van het UNICEF Jongerenpanel waren op 20 november de baas op het UNICEF-kantoor. Ze hadden onder meer de social media kanalen in handen.

UPDATE: World Children's Day op tv

UNICEF was te gast bij Koffietijd om aandacht te vragen voor World Children's Day. Je kunt het item terugkijken (scroll helemaal naar beneden).

Ook het Jeugdjournaal en Omroep West wijdden een item aan World Children's Day.

UPDATE: David Beckham interviewt kinderen

UNICEF-ambassadeur David Beckham interviewt in onderstaande video vijf kinderen tussen de 6 en de 10 jaar over hun ideale wereld.

UPDATE: opiniestuk van Suze

Suze van Zwam is lid van het UNICEF Jongerenpanel. Zij schrijft in het opiniestuk hieronder waarom kinderen moeten worden betrokken bij beslissingen die hen aangaan.

'20 november, wat betekent dat voor jou?' door Suze van Swan

Vandaag is het Kinderrechtendag, de dag waarop we vieren dat kinderen eigen rechten hebben, een stem, een mening die gehoord mag worden. Maar is dat wel zo, is er reden voor een feestje?

Wist je dat maar 10 procent van de Nederlandse kinderen gelooft dat er door wereldleiders naar hen geluisterd wordt? Wij kinderen leven in een wereld waarin volwassenen de beslissingen nemen, voor het leven nu, maar ook voor de toekomst. En dat is best vreemd, want het gaat met name over onze toekomst. Dan staan wij aan het roer en moeten we dealen met de effecten van de beslissingen die nu genomen worden. Maak een fout en de kinderen van nu moeten deze later herstellen.

Maar alle beslissingen hebben ook invloed op ons huidige leven. Daarom is het belangrijk dat wij ook vandaag al mee mogen praten over ons leven, dat wij iets te zeggen hebben, dat onze mening en onze ideeën serieus worden genomen. Waarom worden kinderen niet meer betrokken bij besluitvorming, waarom worden ons geen vragen gesteld?

In het Kinderrechtenverdrag, dat vandaag 28 jaar bestaat, heeft participatie door kinderen een belangrijke plek. Wordt het geen tijd dat wij, kinderen en volwassenen samen, echt eens wat maken van die participatie? Als 84 procent van de kinderen het er over eens is dat de wereld een betere plek zou zijn als wereldleiders naar hen zouden luisteren, waarom zouden we de stem van kinderen dan nog langer negeren? Want willen we niet allemaal van de wereld een betere plek maken? Te beginnen hier in Nederland? 

Een kind-adviseur op ieder ministerie, naast iedere minister, dat zou een mooie stap zijn. Kinderen denken groots, zien mogelijkheden, hebben goede, creatieve ideeën en kunnen oplossingen voor problemen bedenken. En als we dan toch op de ministeries bezig zijn, waarom ook niet in het bedrijfsleven? Laten we vandaag beginnen met te luisteren naar kinderen, neem ons serieus, en laat ons participeren in beslissingen. Dan is er pas echt reden voor een feestje.

Kinderrechtendag, 20 november, wat betekent dat voor jou? #kidstakeover

Van New York tot Delhi en van Amman tot Kaapstad: UNICEF zorgt er wereldwijd voor dat kinderen vandaag extra gehoord worden in de politiek, media, sport en entertainment. De bedoeling is dat wereldleiders en bedrijven beter naar kinderen leren luisteren en ook hun mening meenemen in beslissingen.  

Met de zon mee..

In Spanje nemen 24 kinderen van negen en tien jaar oud voetbalclub FC Barcelona over. Op de club van UNICEF-ambassadeur Leon Messi krijgen ze een training van coach Ernesto Valverde en zijn twee kinderen een dag lang voorzitter en vice-voorzitter.

In India spelen 22 kinderen tussen de dertien en achttien jaar een cricketwedstrijd met de legendarische cricketspeler en UNICEF-ambassadeur Sachin Tendulkar. Bovendien wordt op het veld een uniek scoreboard onthuld, waarop de resultaten van meisjes in India te zien zijn.

Op het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York nemen 150 kinderen, die de meest kwetsbare kinderen in de wereld vertegenwoordigen, de vergadering over. Onder hen zijn Isabela Mone, bekend van de Amerikaanse televisieserie Transformers: The Last Knight en ster van Nickelodeon, de 12-jarige actrice Dafne Keen uit de film Logan, Jaden Michael, ster uit de Amerikaanse film Wonderstruck en Zari, de vrouwelijke pop uit de Afghaanse versie van Sesamstraat. De zangeressen Chloe x Halle treden op met een speciaal voor deze dag geschreven lied.

In Genève zullen tweehonderd kinderen het Palais de Nations overnemen, samen met Michael Møller, Directeur-Generaal van de Verenigde Naties. Bovendien treedt daar de Franse jeugdband Kids United op met een speciale versie van P!nks hit What About Us.

In Kopenhagen helpt de Zuid-Koreaanse acteur Ahn Sung-ki kinderen die ‘s werelds grootste pakhuis met noodhulpgoederen overnemen.

In Accra houden kinderen uit tien Afrikaanse landen een TED-talk over de manier waarop zij Afrika zien. Dit is live te volgen op africadialogues.com.

Steun van premiers en presidenten

Leiders van landen over de hele wereld steunen de machtsovername door de kinderen. De Canadese premier Justin Trudeau, zijn Ierse collega Leo Varadkar, de Franse president Emmanuel Macron, de Jordaanse premier Hani al-Mulki, de president van Chili Michelle Bachelet: ze doen allemaal mee aan World Children’s Day.

Kinderen de baas in bedrijven

Meer dan vijftig bedrijven  - waaronder de H&M Foundation, Qantas en LEGO - dragen vandaag belangrijke functies in hun bedrijf over aan kinderen. Zo zal een team creatievelingen onder leiding van kinderen vandaag een LEGO-advertentie maken.

Kinderen hebben geen vertrouwen in wereldleiders

Ruim 56 procent van de Nederlandse kinderen heeft er geen vertrouwen in dat wereldleiders goede beslissingen nemen voor kinderen, blijkt uit een door UNICEF uitgevoerd, wereldwijd onderzoek.

Take-over op social media

Social media staan vandaag in het teken van World Children’s Day met de hashtags #KidsTakeOver, #worldchildrensday en #WCD.

Meer zien over de werelwijde take-overs op World Children's Day?

Kijk op www.unicef.org.

Gerelateerd aan dit onderwerp