Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Conflict in Jemen bereikt nieuw dieptepunt

13 november 2017

Het conflict in Jemen heeft een nieuw dieptepunt bereikt. Vorige week werden de lucht- en zeehavens van Jemen gesloten. Deze blokkades hebben grote gevolgen voor de humanitaire hulp in Jemen.

De 14-jarige Ashwaq draagt een watercontainer in een kamp voor ontheemden.

De 14-jarige Ashwaq draagt een watercontainer in een kamp voor ontheemden.

De 14-jarige Ashwaq draagt een watercontainer in een kamp voor ontheemden.

Grootste humanitaire crisis

Inmiddels zijn enkele (lucht)havens weer open. UNICEF roept de strijdende partijen op tot ongehinderde humanitaire toegang tot de getroffen bevolking. 'Op dit moment heeft Jemen te maken met de grootste humanitaire en voedingscrisis in de wereld', zegt Meritxell Relaño, directeur UNICEF Jemen. 'Miljoenen mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp.' 

De blokkades hinderen de import van brandstof, medicijnen en voedingsmiddelen. Brandstof is cruciaal om waterpompen en waterzuiveringsinstallaties draaiende te houden. Geen brandstof betekent dat miljoenen mensen geen toegang zullen hebben tot schoon drinkwater. Als UNICEF geen vaccins meer kan importeren, dan zullen minstens één miljoen kinderen het risico lopen ziek te worden. Daarnaast heeft meer dan 60 procent van de bevolking een tekort aan voedsel. Hun situatie zal sterk verslechteren als er geen voedingsmiddelen meer geïmporteerd kunnen worden.

Een meisje wordt gescreend op ondervoeding. Jemen heeft te maken met een ernstige voedingscrisis.

Een meisje wordt gescreend op ondervoeding. Jemen heeft te maken met een ernstige voedingscrisis.

Een meisje wordt gescreend op ondervoeding. Jemen heeft te maken met een ernstige voedingscrisis.

Ziektes en ondervoeding

In Jemen zijn veel meer kinderen omgekomen door ondervoeding en te voorkomen ziektes dan door bommen en kogels. Door een grote cholera-uitbraak raakten dit jaar bijna 900.000 mensen besmet. Inmiddels neemt het aantal nieuwe besmettingen af. Daarnaast zijn ongeveer 385.000 kinderen ernstig ondervoed. 

Ondanks de moeizame veiligheidssituatie weet UNICEF nog steeds de zwaarst getroffen en meest kwetsbare gemeenschappen te bereiken met hulp. Zo hebben we dit jaar al ruim 145.000 ernstig ondervoede kinderen bereikt met therapeutische voeding en zorg. Meer dan een half miljoen kinderen hebben toegang gekregen tot basisgezondheidszorg en vier miljoen mensen hebben nu toegang tot drinkwater.

Help kinderen in Jemen

Doneer nu

Gerelateerd aan dit onderwerp