Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Weeshuistoerisme: goed bedoeld, slecht idee

10 november 2017

Duizenden Nederlandse jongeren doen jaarlijks vrijwilligerswerk in weeshuizen in een ver buitenland. Goed bedoeld, maar met negatieve gevolgen voor de kinderen. Met de campagne #StopWeeshuistoerisme laat het Better Care Network zien waarom dit moet stoppen.

Foto campagne stop weeshuistoerisme

Een tussenjaar reizen door Azië, Afrika of Zuid-Amerika en onderweg ook nog iets goeds doen. Met die gedachte gaan veel (Nederlandse) jongeren als vrijwilliger aan de slag in een weeshuis. Terwijl ze denken dat ze weeskinderen helpen, dragen ze onbewust bij aan de uitbuiting van kinderen. Ook krijgen die door de zich steeds elkaar opvolgende vrijwilligers last van hechtingsproblemen. 

Veel wezen hebben nog ouders

'Je denkt dat je iets goeds doet, maar het tegengestelde is waar', zegt UNICEF-ambassadeur Nicolette van Dam, die eerder dit jaar in Cambodja een weeshuis bezocht. In weeshuizen die met name te vinden zijn in toeristische gebieden in landen als Cambodja, Nepal en Ghana, is zo'n 80 procent van de kinderen niet echt wees. Ze hebben minstens nog één ouder, maar zijn vanwege de armoede thuis in een weeshuis geplaatst. De kinderen krijgen er vaak nauwelijks zorg en moeten hard werken om toeristen te vermaken. Het is uiteindelijk de directeur van zo’n tehuis die aan hen verdient.

Een meisje in een weeshuis in Cambodja.

In weeshuizen in toeristische gebieden in landen als Cambodja, Nepal en Ghana is 80 procent van de kinderen niet echt wees.

In weeshuizen in toeristische gebieden in landen als Cambodja, Nepal en Ghana is 80 procent van de kinderen niet echt wees.

Oplichterij in weeshuizen

'Dit is oplichterij', zegt kinderbeschermingsexpert Bruce Grant van UNICEF in Cambodja. 'Als je bij een weeshuis aankomt, merk je meteen of er vaak toeristen komen. De kinderen komen naar de auto toegerend, “Hello, how are you?” roepend. Ze zijn erop getraind om aardig te doen tegen mogelijke sponsoren.' UNICEF Cambodja onderzoekt nu hoe de geldstromen naar weeshuizen precies lopen.

Mooie kleren en dure school

De 20-jarige Robin uit Alkmaar zag hoe de geldmachine werkte, toen zij met twee vriendinnen in Nepal in een weeshuis ging meehelpen. De forse bijdrage die zij voor hun verblijf in het tehuis moesten doneren, werd niet aan de kinderen besteed. 'Alleen de kinderen van de eigenaar droegen mooie kleren en gingen naar een dure school. De anderen liepen op blote voeten en kregen niets.'

De Cambodjaanse Sinet leefde als kind in een weeshuis. 'Het was verschrikkelijk als de vrijwilligers weer vertrokken, om telkens weer verlaten te worden - jaar in jaar uit. Ik ben nu volwassen, maar ik weet nog steeds niet wie ik kan vertrouwen. Dat heb ik nooit geleerd.'

Duurzaam vrijwilligerswerk

Wil je meer weten over duurzaam toerisme en de campagne #StopWeeshuistoerisme, of het Better Care Network waarvan UNICEF deel uitmaakt? Kijk dan op www.stopweeshuistoerisme.nl.

Gerelateerd aan dit onderwerp