Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF helpt in Kenia 60.000 ondervoede kinderen met Giro555-geld

8 november 2017

De inzamelingsactie van Giro 555 voor 'Help slachtoffers hongersnood' heeft ruim 35 miljoen euro opgebracht. Werner Schultink, directeur van UNICEF Kenia, vertelt wat UNICEF doet met zijn aandeel in het Oost-Afrikaanse land.

Werner Schultink, directeur van UNICEF Kenia, bezoekt een voedings- en gezondheidscentrum in Kibish in de regio Noord-Turkana. Met partnerorganisaties en het Keniaanse ministerie van Gezondheid bieden we er hulp aan ondervoede kinderen.

Werner Schultink, directeur van UNICEF Kenia, bezoekt een voedings- en gezondheidscentrum in Kibish in de regio Noord-Turkana. Met partnerorganisaties en het Keniaanse ministerie van Gezondheid bieden we er hulp aan ondervoede kinderen.

Werner Schultink, directeur van UNICEF Kenia, bezoekt een voedings- en gezondheidscentrum in Kibish in de regio Noord-Turkana. Met partnerorganisaties en het Keniaanse ministerie van Gezondheid bieden we er hulp aan ondervoede kinderen.

Wat doet UNICEF met de bijdrage uit de Giro555-actie in Kenia?

'Met het geld zetten we programma’s op voor de behandeling van acuut ondervoede kinderen. Ook kopen we er kant-en-klare therapeutische voeding van. Daarnaast ondersteunen we gezondheidscentra in de hulp aan ondervoede kinderen. Voedingsdeskundigen gaan bijvoorbeeld naar afgelegen dorpen en controleren daar de kinderen op ondervoeding. Kinderen tot vijf jaar zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van de voedselschaarste.

Zijn kinderen ondervoed, dan krijgen de ouders voor langere tijd speciale therapeutische voeding mee om hun kind te laten aansterken. De gezondheidswerkers gaan regelmatig terug om de kinderen te controleren en zo nodig extra voedsel uit te delen.'

Werner Schultink bezoekt een voedings- en gezondheidscentrum in Kibish, Noord-Kenia, waar kinderen worden onderzocht op ondervoedingsverschijnselen.

Werner Schultink bezoekt een voedings- en gezondheidscentrum in Kibish, Noord-Kenia, waar kinderen worden onderzocht op ondervoedingsverschijnselen.

Werner Schultink bezoekt een voedings- en gezondheidscentrum in Kibish, Noord-Kenia, waar kinderen worden onderzocht op ondervoedingsverschijnselen.

Welke ervaring is je het meest bijgebleven?

'Het is geweldig om te zien dat we nu de zwaarst getroffen gebieden kunnen bereiken. We komen zelfs in de meest afgelegen dorpen. Bijna alle ondervoede kinderen zijn hersteld. De moeders zijn erg positief over de hulp voor hun kinderen en ik ben blij om te zien dat nieuwe gevallen van ondervoeding snel worden behandeld. Tijdens de bezoeken aan de afgelegen dorpen wordt er direct  basisgezondheidszorg geboden.'

Hoeveel kinderen zijn er al behandeld in Kenia?

'Het Nederlandse geld heeft dit jaar bijgedragen aan de behandeling van ongeveer 60.000 ernstig ondervoede kinderen.'

Neemt de hongersnood af? Is hulp nog nodig?

'De laatste weken is het in sommige provincies in het noorden van Kenia gaan regenen, al is het te vroeg om te zeggen of dat genoeg is. Verschillende provincies in het oosten blijven droog en er is een tekort aan water. Meer steun blijft hard nodig.'

In Kalokol in de Keniaanse provincie Turkana moeten inwoners steeds dieper graven naar water in een drooggevallen rivierbedding.

In Kalokol in de Keniaanse provincie Turkana moeten inwoners steeds dieper graven naar water in een drooggevallen rivierbedding.

In Kalokol in de Keniaanse provincie Turkana moeten inwoners steeds dieper graven naar water in een drooggevallen rivierbedding.

Wat doet UNICEF als de acute problemen voorbij zijn?

'We gaan door met het ondersteunen van programma’s om de situatie op het gebied van voeding, gezondheid, water, sanitaire voorzieningen en hygiëne te verbeteren. Hierdoor wordt de capaciteit van de provinciale overheden versterkt en de veerkracht van de gemeenschappen verbeterd.'

Gerelateerd aan dit onderwerp