Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Syrië: tijd voor een update

5 november 2017

Nu de strijd om de stad Raqqa voorbij is, zijn er in Syrië nog tien belegerde gebieden over. In Oost-Ghouta dreigen meer dan duizend kinderen van de honger om te komen, maar ook rond Raqqa zijn de omstandigheden nog zeer schrijnend. Wat doet UNICEF daaraan? En wat kun jij doen?

Honger in Oost-Ghouta: bij een acuut ondervoed kind wordt het bovenarmpje gemeten.

Honger in Oost-Ghouta: bij een acuut ondervoed kind wordt het bovenarmpje gemeten.

Honger in Oost-Ghouta: bij een acuut ondervoed kind wordt het bovenarmpje gemeten.

Honger in Oost-Ghouta

Oost-Ghouta ligt vlakbij de Syrische hoofdstad Damascus en is van alle nog belegerde gebieden het meest dichtbevolkt. Voor hulpverleners is het zeer moeilijk om de 400.000 inwoners te bereiken. Vorige week is voor het eerst sinds ruim een maand een hulpkonvooi van UNICEF en andere organisaties in Oost-Ghouta aangekomen. Meer dan duizend kinderen zijn acuut ondervoed en zullen sterven als ze niet op tijd hulp krijgen. Volgens de laatste berichten zijn inmiddels al twee baby’s overleden.

Zodra het kan, gaat een nieuw konvooi naar Oost-Ghouta. Help jij de kinderen daar met een gift?

Tekenen om je ervaringen te verwerken: psychosociale hulp in kamp Ein Issa bij Raqqa.

Tekenen om je ervaringen te verwerken: psychosociale zorg in kamp Ein Issa bij Raqqa.

Tekenen om je ervaringen te verwerken: psychosociale zorg in kamp Ein Issa bij Raqqa.

Hulp aan opvangkampen rond Raqqa

En dan Raqqa, de stad die de afgelopen weken in het nieuws was. De strijd is daar voorbij en meer dan 220.000 inwoners zijn dakloos. Inmiddels zijn een paar duizend mensen teruggekeerd naar de buitenwijken van de stad, maar de meeste burgers verblijven in kampen in de woestijn. Ze hebben een groot gebrek aan water, voeding, medische zorg en onderdak.

Wij helpen de meer dan honderdduizend kinderen van Raqqa. In het overzicht hieronder kun je zien wat we doen. Als je hieraan wilt bijdragen: we stellen je gift zeer op prijs!

Voorbeelden van onze hulp aan de kinderen van Raqqa
  • We brengen elke dag 120.000 liter drinkwater naar kamp Mabrouka.
  • In de kampen Ein Issa en Maboukra hebben we 400 wc’s en 296 douches geplaatst. We werken in beide kampen ook aan wateropslag, riolering en een afvalverwerkingssysteem.
  • We hebben in de kampen en in gastgemeenschappen 19.800 hygiënepakketten (met bijvoorbeeld tandpasta, tandenborstels en zeep) uitgedeeld aan ontheemde families. In totaal zijn hier 100.000 mensen mee geholpen.
  • In kamp Ein Issa zijn 12.000 kleine kinderen en zwangere vrouwen behandeld voor ondervoeding.
  • In de kampen en gastgemeenschappen vaccineren we kinderen tegen - bijvoorbeeld - polio.
  • We hebben in de kampen Ein Issa en Karama bijna drieduizend baby’s en kleine kinderen winterkleding gegeven.
  • In kamp Maboukra zijn vier tenten geplaatst waarin kinderen kunnen spelen en leren en psychosociale zorg krijgen.
  • In de stad worden de komende tijd mijnen en andere explosieven geruimd. Maar ondanks dat blijft de kans op ongelukken levensgroot. Wij geven kinderen en jongeren daarom voorlichting over de gevaren van onontplofte explosieven.
  • Samen met onze partners hebben we in kamp Ein Issa gevulde schooltassen uitgedeeld aan tweeduizend kinderen. In kamp Maboukra staan inmiddels drie schooltenten en in het stadje Ein Issa worden scholen hersteld.

Psychosociale zorg is cruciaal

Naast praktische hulp (denk aan de zorg voor schoon water en voeding) geven we prioriteit aan het beschermen van de meer dan honderdduizend kinderen die alles kwijt zijn. Veel van hen zijn in Raqqa jarenlang blootgesteld aan extremistisch geweld en daarom is het heel belangrijk dat ze zo snel mogelijk psychosociale zorg krijgen. Wij geven die in tenten, waar goed opgeleide medewerkers kinderen laten praten en tekenen over wat ze hebben meegemaakt.