Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Isibindi Safe Park: tegen geweld en armoede in Zuid-Afrika

1 november 2017

In Zuid-Afrika komt één op de drie kinderen in aanraking met geweld. Seksueel geweld, fysiek, of mentaal. Het vindt vaak plaats op plekken waar kinderen juist veilig zouden moeten zijn: thuis, in de buurt of op school.

Kinderen spelen buiten in een Isibindi Safe Park in Soweto Township, Johannesburg.

Kinderen spelen buiten in een Isibindi Safe Park in Soweto Township, Johannesburg.

Kinderen spelen buiten in een Isibindi Safe Park in Soweto Township, Johannesburg.

Naast het geweld is er een andere factor die de ontwikkeling van kinderen ernstig bedreigt: bijna twee derde van alle kinderen in Zuid-Afrika groeit op in armoede. Om het geweld en de armoede aan te pakken, heeft UNICEF Zuid-Afrika een uniek én effectief programma bedacht: Isibindi. Een plek waar jongeren veilig en in alle rust kunnen spelen, hun huiswerk maken, of sporten. En waar ze tegelijkertijd worden gekoppeld aan instanties die helpen om die voortdurende armoede- en geweldscyclus te doorbreken.

Zo werkt het Isibindi-programma

Na schooltijd en in het weekend mogen kinderen gratis naar een van de meer dan vierhonderd zogenoemde Safe Parks: parken waar kinderen een maaltijd krijgen, veilig kunnen spelen, lezen, zingen, dansen en leren. Op deze parken lopen maatschappelijk werkers rond die de kinderen zorg en liefde geven, hen helpen bij hun huiswerk, of ondersteuning geven aan kinderen die het slachtoffer zijn van geweld.

Diezelfde maatschappelijk werkers komen ook thuis bij kwetsbare kinderen van wie er vermoedens bestaan dat ze slachtoffer zijn van geweld, of in ernstige armoede opgroeien. De maatschappelijk werkers geven deze gezinnen hulp bij het opvoeden van hun kinderen, en linken hen tegelijkertijd aan voorzieningen zoals financiële bijstand, gezondheidszorg en onderwijsinstanties.

Dankzij het Isibindi-programma krijgen kinderen goede zorg, waaronder eten en drinken.

Dankzij het Isibindi-programma krijgen kinderen goede zorg, waaronder eten en drinken.

Dankzij het Isibindi-programma krijgen kinderen goede zorg, waaronder eten en drinken.

De resultaten

Isibindi, de combinatie van de veilige parken en het systeem waarbij kwetsbare gezinnen automatisch gekoppeld worden aan opvoedondersteuning en steun van maatschappelijk werkers, heeft al veel resultaten opgeleverd.

Sinds de start hebben al meer dan 25.000 kinderen gebruikgemaakt van de door UNICEF ondersteunde safe parks en de daaraan gekoppelde huisbezoeken. Wat het project daarnaast bijzonder maakt is dat de maatschappelijk werkers mensen uit de lokale gemeenschap zijn die worden opgeleid. Al meer dan 6.500 mensen hebben op deze manier een baan gevonden.
Zo verbindt Isibindi op veel verschillende vlakken en zorgt het voor een positieve verandering in het leven van kinderen.

Gerelateerd aan dit onderwerp