Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Prinses Mabel betrokken bij topontmoeting tegen kindhuwelijken in West-Afrika

24 oktober 2017

De top ‘Ending Child Marriage’ in Senegal is mede georganiseerd door Girls not Brides van prinses Mabel, Plan International, Save the Children en UNICEF. ‘Het is inspirerend om te zien hoe betrokken de deelnemers zijn. Maar mooie woorden moeten worden omgezet in meer daden’, zegt Mabel van Oranje.

HalimŽ trouwde op haar 14e. Ze is nooit naar school geweest, haar broers wel. Kindhuwelijken zijn de grootste oorzaak van armoede in haar dorp, vertelt het meisje uit de Ouaddai-regio in Tjaad.

HalimŽ trouwde op haar 14e. Ze is nooit naar school geweest, haar broers wel. Kindhuwelijken zijn de grootste oorzaak van armoede in haar dorp, vertelt het meisje uit de Ouaddai-regio in Tjaad.

HalimŽ trouwde op haar 14e. Ze is nooit naar school geweest, haar broers wel. Kindhuwelijken zijn de grootste oorzaak van armoede in haar dorp, vertelt het meisje uit de Ouaddai-regio in Tjaad.

Jong trouwen heeft vaak grote gevolgen voor meisjes: ze stoppen met school, worden te jong moeder en lopen daarbij kans op ernstige gezondheidsklachten, en ze zijn sneller slachtoffer van uitbuiting. In West- en Centraal-Afrika trouwen maar liefst 4 op de 10 meisjes hun achttiende, waarvan een derde voor de vijftiende verjaardag. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde UNICEF-rapport "Achieving a future without child marriage: Focus on West and Central".

‘Mooie woorden moeten daden worden’

Op de bijeenkomst ‘Ending Child Marriage’ in Dakar praten gedelegeerden van de West- en Centraal-Afrikaanse landen, diverse ngo’s, VN-organisaties en ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken met elkaar over deze ernstige schending van meisjesrechten en het stoppen van kindhuwelijken.

‘Het is heel inspirerend om te zien hoe betrokken de deelnemers zijn. Maar mooie woorden moeten worden omgezet in meer daden’, aldus prinses Mabel van Oranje, namens Girls not Brides. ‘Deze bijeenkomst moet leiden tot versnelde actie van alle betrokkenen – overheden, de VN, donors, het maatschappelijk middenveld, religieuze en traditionele leiders, jongeren en vele anderen. Een ieder kan een bijdrage maken. We kunnen de meisjes in West- en Centraal-Afrika, maar ook daarbuiten, niet in de steek laten.’

Het UNICEF-rapport Achieving a future without child marriage laat zien dat in elk land vooruitgang mogelijk is. Afrikaanse regeringen moeten dit een topprioriteit maken, donoren moeten samen investeren in de programma’s die kindhuwelijken voorkomen en die hulp bieden aan getrouwde meisjes en hun kinderen.

Sidibe (14) uit Ivoorkust was op haar 13e uitgehuwelijkt door haar vader aan een veel oudere man. School en de politie grepen in. Nu zit ze weer op school. Haar droom: apotheker worden.

Sidibe (14) uit Ivoorkust was op haar 13e uitgehuwelijkt door haar vader aan een veel oudere man. School en de politie grepen in. Nu zit ze weer op school. Haar droom: apotheker worden.

Sidibe (14) uit Ivoorkust was op haar 13e uitgehuwelijkt door haar vader aan een veel oudere man. School en de politie grepen in. Nu zit ze weer op school. Haar droom: apotheker worden.

Huidige trend doorbreken

‘Als dit zo doorgaat duurt het meer dan honderd jaar voor kindhuwelijken uitgebannen zijn’, zegt Jolijn van Haaren, kinderrechtenexpert bij UNICEF Nederland. ‘De gevolgen van dit misbruik voor de miljoenen kindbruiden zijn levensbepalend en van grote invloed op de welvaart van de regio. En het probleem zal alleen maar groeien als er niet nu actie wordt ondernomen. Op dit moment groeit de bevolking van Afrika zo snel, dat als de huidige trend zich doorzet, in 2050 de helft van alle kindbruiden in Afrika woont.’

Oplossing voor kindhuwelijken

Onderwijs is een belangrijke manier om kindhuwelijken tegen te gaan: hoe langer meisjes naar school gaan, hoe kleiner de kans is dat ze trouwen en kinderen krijgen voor hun achttiende. Ze ontwikkelen hun vaardigheden, kennis en zelfverzekerdheid waarmee ze zelf keuzes kunnen maken over hun leven. Zo kunnen ze ook hun omgeving stimuleren uit de armoede te komen. Daarbij moeten ook families en gemeenschappen actiever worden en moet de overheid wetgeving en beleid maken op de aanpak van kindhuwelijken. Zo bewijzen onder andere Gambia, Ghana en Rwanda dat het mogelijk is om het aantal kindhuwelijken terug te laten lopen: daar daalde in de afgelopen 25 jaar het aantal kindhuwelijken tussen 40 tot 60 procent.

Gerelateerd aan dit onderwerp