Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Geen onderwijs voor 4,5 miljoen kinderen in Jemen

23 oktober 2017

Het voortdurende conflict in Jemen zorgt voor grote problemen in het onderwijs. Na tweeënhalf jaar geweld weten miljoenen kinderen niet of hun lessen wel doorgaan. Driekwart van de leraren heeft het afgelopen jaar geen salaris gehad en veel scholen zijn verwoest.

Een scholier staat in zijn kapotgeschoten leslokaal.

Een scholier staat in zijn kapotgeschoten leslokaal.

Een scholier staat in zijn kapotgeschoten leslokaal.

De problemen zijn groot, zegt Geert Cappelaere, directeur van UNICEF in het Midden-Oosten en Noord-Afrika: 'In juli 2017 waren 1.600 scholen deels of compleet verwoest en zijn 170 scholen gebruikt voor militaire doeleinden of als onderdak voor gevluchte families. Zo’n 4,5 miljoen kinderen gaan nu niet naar school.'

Leraren in de problemen

Eigenlijk had in september het nieuwe schooljaar moeten beginnen, maar dat wordt steeds uitgesteld omdat er niet genoeg boeken en andere schoolmaterialen zijn. Bovendien moeten leraren steeds extremere dingen doen om te overleven. 166.000 docenten vragen zich elke dag af hoe ze onder deze omstandigheden les kunnen geven.

Zo werd docent Hassan Ghaleb met zijn vier kinderen verjaagd uit zijn huis. Hij moest verkopen wat over was van zijn meubels om zijn zieke zus te kunnen verzorgen. 'Hoe kan ik de school bereiken als ik niet eens geld heb voor vervoer? Hoe kan ik lesgeven als ik zelf in nood ben?', vraagt hij zich af.

Deze kinderen uit Sadaa hadden geen lokaal meer, nadat de Aal Okab-school in juni 2015 verwoest werd. Ze krijgen les in een UNICEF-tent, die voorlopig dienst doet als school.

Deze kinderen uit Sadaa hadden geen lokaal meer, nadat de Aal Okab-school in juni 2015 verwoest werd. Ze krijgen les in een UNICEF-tent, die voorlopig dienst doet als school.

Deze kinderen uit Sadaa hadden geen lokaal meer, nadat de Aal Okab-school in juni 2015 verwoest werd. Ze krijgen les in een UNICEF-tent, die voorlopig dienst doet als school.

Kwetsbaar

De kinderen die wél naar school kunnen, zijn vaak getraumatiseerd als gevolg van het geweld. Bovendien zijn zonder een beschermende leeromgeving jongens en meisjes kwetsbaar voor rekrutering door gewapende groepen of kindhuwelijken. Dit zorgt voor onherstelbare schade aan hun nog jonge levens.

Hulp is nodig

UNICEF roept alle partijen in Jemen op om scholen te beschermen en ze niet voor militaire doelen te gebruiken. De kinderen in Jemen lijden op onmenselijke schaal en onderwijs is de enige manier om hen een betere toekomst te geven. Er moet dringend een oplossing komen voor de salariscrisis van docenten, zodat kinderen kunnen leren.

UNICEF heeft 1,4 miljoen kinderen geholpen met schoolmaterialen en het renoveren van scholen. We roepen de internationale gemeenschap op om nog meer te doen, zodat leraren, gezondheidswerkers en andere ambtenaren weer een salaris krijgen en de lessen kunnen worden hervat.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help de kinderen in Jemen naar school

geef nu