Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

320.000 Rohingya-kinderen bedreigd door ziektes en ondervoeding

23 oktober 2017

Voor meer dan 700.000 Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh zijn de omstandigheden in vluchtelingenkampen vrijwel ondraaglijk. Onder hen zijn zo’n 320.000 kinderen, waarvan er de afgelopen dagen weer ongeveer tienduizend over de grens met Myanmar zijn gevlucht.

Rohingya-vluchtelingen wachten op hulp.

Rohingya-vluchtelingen wachten op hulp.

Rohingya-vluchtelingen wachten op hulp.

Uit een nieuw rapport van UNICEF blijkt dat elke week duizenden Rohingya-kinderen vluchten, weg van de verschrikkingen in de staat Rakhine in Myanmar. In Bangladesh verloopt de hulpverlening moeizaam. Het rapport ‘Outcast and Desperate: Rohingya refugee children face a perilous future’ vermeldt dat de meeste vluchtelingen in overvolle, onhygiënische opvangkampen wonen.

UNICEF roept op tot directe actie op het gebied van:

1. Internationale steun en fondsen.
2. Bescherming van Rohingya-kinderen en -families plus directe humanitaire toegang tot de door geweld getroffen kinderen in Rakhine.
3. Steun voor een veilige, vrijwillige en waardige terugkeer van Rohingya’s naar Myanmar.
4. Een langetermijnoplossing voor de crisis.

Verschrikkingen

UNICEF-directeur Anthony Lake: 'Veel Rohingya-vluchtelingenkinderen in Bangladesh hebben verschrikkingen in Myanmar gezien die geen kind ooit zou mogen zien, en allemaal hebben ze verschrikkelijke verliezen geleden.'

Vluchtende Rohingya-families met kinderen gaan bij zonsopkomst de grens van Myanmar met Bangladesh over.

Vluchtende Rohingya-families met kinderen gaan bij zonsopkomst de grens van Myanmar met Bangladesh over. Ze hebben zich tot wel tien dagen verstopt in een bos en zijn 's nachts, te voet naar de grens gegaan.

Vluchtende Rohingya-families met kinderen gaan bij zonsopkomst de grens van Myanmar met Bangladesh over. Ze hebben zich tot wel tien dagen verstopt in een bos en zijn 's nachts, te voet naar de grens gegaan.

Lake vervolgt: 'Deze kinderen hebben dringend voedsel, veilig water, sanitaire voorzieningen en vaccinaties nodig om ze te beschermen tegen ziektes die kunnen uitbreken in noodsituaties. Deze crisis steelt hun jeugd. We kunnen niet toestaan dat het ook hun toekomst steelt.'

Veel jonge Rohingya-kinderen zijn ernstig ondervoed en basiszorg voor moeders en baby’s is er niet. Getraumatiseerde kinderen kunnen nauwelijks worden opgevangen. Door de chaos in de kampen zijn de jonge vluchtelingen ook vatbaar voor mensensmokkelaars en anderen die hen willen uitbuiten.

Hulp is nodig

UNICEF roept donoren op om 434 miljoen dollar beschikbaar te stellen, waaronder 76,1 miljoen voor de opvang van kinderen in kampen en gastgemeenschappen in Bangladesh. De zorg voor veilig water, sanitaire voorzieningen en betere hygiëne zijn daarbij het belangrijkst, om zo een mogelijke uitbraak van cholera, diarree en andere ziektes te voorkomen. UNICEF heeft (nog) geen toegang tot de staat Rakhine in Myanmar.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help de Rohingya-kinderen in Bangladesh

geef nu