Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Rohingya-crisis: brandende huizen, dode lichamen en mannen met geweren

20 oktober 2017

Rohingya-kinderen maken in speciale opvangcentra van UNICEF gruwelijke tekeningen over wat ze hebben meegemaakt. Ook in Bangladesh is de situatie voor hen mensonterend.

Tekening van Munjurali (11).

Tekening van Munjurali (11).

Tekening van Munjurali (11).

Verkrachtingen, moord: de 320.000 Rohingya-kinderen die naar Bangladesh zijn gevlucht, hebben gruwelijke dingen gezien en meegemaakt. In Bangladesh is er geen geweld, maar moeten ze toch voor hun leven vrezen. "De kinderen verblijven daar in een megakamp, waar mensen zeer dicht op elkaar in hutjes van bamboe en plastic zeil wonen," zegt Maya van den Ent van UNICEF Bangladesh. "Het gevaar op ziekte-uitbraken is er levensgroot. Kinderen kunnen bijvoorbeeld diarree, cholera of luchtweginfecties oplopen."

Tekenen als therapie

UNICEF helpt de kinderen in het vluchtelingenkamp (hieronder zie je een actueel overzicht van onze hulp) en het verlenen van psychosociale zorg hoort daarbij. In speciale opvangcentra krijgen kinderen begeleiding bij het verwerken van hun traumatische ervaringen en tekenen maakt deel uit van de therapie. Als ze geen tekeningen meer maken over brandende huizen, dode mensen en geweren, weten de deskundigen in de opvangcentra dat de weg naar herstel is ingezet. Maar zover is het helaas nog niet.

Hoe helpt UNICEF de Rohingya-kinderen in Bangladesh?
  • Van de kinderen die nu in Bangladesh aankomen, is een op de tien ondervoed. Wij laten hen met therapeutische voeding aansterken.
  • We hebben 138.000 kinderen ingeënt tegen mazelen en rodehond.
  • 170.000 kinderen zijn ingeënt tegen cholera.
  • 90.000 mensen hebben in het opvangkamp toegang tot schoon water en toiletten.
  • 20.000 kinderen krijgen psychosociale hulp.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help de kinderen van de Rohingya overleven

geef nu