Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Wat doet UNICEF voor de kinderen van Raqqa?

19 oktober 2017

We geven kinderen die Raqqa zijn ontvlucht bijvoorbeeld water, voeding en psychosociale zorg. Ook jij kunt hen helpen.

Touwtjespringen, spelen, onbezorgd kind zijn: kinderen in Raqqa hebben dat allemaal jarenlang moeten missen.

Touwtjespringen, spelen, onbezorgd kind zijn: kinderen in Raqqa hebben dat allemaal jarenlang moeten missen.

Touwtjespringen, spelen, onbezorgd kind zijn: kinderen in Raqqa hebben dat allemaal jarenlang moeten missen.

Nu de strijd om Raqqa voorbij is, zijn de laatste (tienduizend) burgers de stad ontvlucht. Meer dan 220.000 mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd; de meesten verblijven in kampen in de woestijn rondom Raqqa. Of het nou gaat om water, voedsel, tenten of medische zorg: aan alles is een enorm gebrek.

Psychosociale zorg is cruciaal

UNICEF helpt de kinderen die na hun vlucht uit Raqqa geen thuis meer hebben. Elke dag rijden er bijvoorbeeld vrachtwagens met schoon water naar de opvangkampen. Ook geven we psychosociale zorg. Dat laatste is cruciaal, want veel van de meer dan honderdduizend kinderen die Raqqa zijn ontvlucht zijn jarenlang blootgesteld aan extremistisch geweld.

Mijnengevaar

De komende tijd worden onontplofte mijnen en andere explosieven in de stad opgeruimd, zodat de inwoners straks zoveel mogelijk kunnen terugkeren. Maar de kans op ongelukken blijft ook dan nog levensgroot, vandaar dat we kinderen en jongeren over dit onderwerp voorlichting geven.

Onze hulp aan de kinderen van Raqqa op een rij
  • In de kampen Ein Issa en Mabrouka zijn vierhonderd wc’s en 296 douches geplaatst. In beide kampen werken we aan wateropslag, riolering en een afvalverwerkingssysteem. Dagelijks brengen we met trucks 120.000 liter drinkwater naar kamp Mabrouka. In de kampen en gastgemeenschappen delen we hygiënepakketten uit aan ontheemde families. Tot nu toe zijn 19.800 pakketten uitgedeeld, waarmee ruim honderdduizend mensen geholpen zijn.
  • In kamp Ein Issa zijn twaalfduizend jonge kinderen en zwangere vrouwen behandeld voor ondervoeding. In de kampen en gastgemeenschappen krijgen kinderen inentingen tegen bijvoorbeeld polio.
  • In de kampen Ein Issa en Karama hebben we winterkleding uitgedeeld aan bijna drieduizend baby’s en jonge kinderen. In kamp Mabrouka zijn vier tenten geplaatst waarin kinderen kunnen spelen en leren, psychosociale zorg krijgen en voorlichting krijgen over de gevaren van onontplofte mijnen en andere explosieven.
  • In kamp Ein Issa hebben we samen met onze partners gevulde schooltassen uitgedeeld aan tweeduizend kinderen. In kamp Mabrouka zijn drie schooltenten geplaatst en kregen 250 kinderen schoolspullen. We herstellen scholen in het stadje Ein Issa.

Gerelateerd aan dit onderwerp