Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

International Day of the Girl: 'In sommige dingen zijn we beter dan jongens'

11 oktober 2017

Vandaag is het de International Day of the Girl, de dag waarop we stilstaan bij de enorme potentie van de meer dan één miljard meisjes in de wereld. Meisjes die opgroeien in conflictlanden hopen niet alleen op een betere toekomst, maar willen daar ook aan bijdragen.

Syrische en Libanese meisjes volgen een workshop in Libanon.

Syrische en Libanese meisjes volgen een workshop in Libanon.

Syrische en Libanese meisjes volgen een workshop in Libanon.

Girls got IT

"Ik geloof dat meisjes evenveel kunnen als jongens", zegt de 13-jarige Nisrine. "In sommige dingen zijn we zelfs beter dan jongens." Nisrine woont in Libanon. Dit land vangt inmiddels meer dan één miljoen Syrische vluchtelingen op, die ruim een kwart van de totale bevolking vormen. Libanon is het enige land ter wereld dat zoveel vluchtelingen per hoofd van de bevolking herbergt.

Nisrine doet mee aan de 'Girls got IT' workshop. Samen met andere meisjes uit Libanon en Syrië is ze bezig met een ontwerp voor een ideale stad. Het doel van de workshop is om hen kennis te laten maken met techniek en wetenschap. De workshop maakt deel uit van de programma’s die UNICEF opzet om meisjes toekomstperspectief te bieden.

De 13-jarige Nisrine doet mee aan een programma voor tienermeisjes in Libanon.

De 13-jarige Nisrine doet mee aan een programma voor tienermeisjes in Libanon.

De 13-jarige Nisrine doet mee aan een programma voor tienermeisjes in Libanon.

Tijd als betaalmiddel

Ook in Jordanië willen meisjes niets liever dan een opleiding volgen. De Syrische Houda en Saja wonen in Al Za' atari, het grootste vluchtelingenkamp van het land. In het kamp worden 'social innovation labs' opgezet. Jongens en meisjes kunnen hier terecht om spelenderwijs te leren over techniek. In de labs worden innovatieve oplossingen gezocht voor alledaagse problemen waar kampbewoners tegenaan lopen.

Houda werkt met andere jongeren aan een project om de elektriciteitsleidingen in Al Za'atari te verbeteren, zodat het risico op brand in het kamp afneemt. Saja’s team is bezig met een 'time bank', waar vluchtelingen met tijd in plaats van geld kunnen betalen voor diensten.

Druk op dochters, zussen en nichtjes

De ouders van de meisjes vonden het niet meteen een goed idee dat hun dochters aan het project meededen. Het kostte heel wat tijd om hen ervan te overtuigen dat dit project een goede kans voor hun dochters was. Ook volgens Nisrine leggen families veel druk op hun dochters, zussen en nichtjes. Meisjes worden nog steeds jong uitgehuwelijkt, of moeten werken in plaats van leren.

"We leven in een wereld waarin mannen vaak meer kansen hebben", vertelt Nisrine. "Ik zou tegen alle meisjes willen zeggen dat ze aan hun toekomst moeten denken en problemen niet uit de weg moeten gaan."

Gerelateerd aan dit onderwerp