Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Cholera dreigt voor gevluchte Rohingya

9 oktober 2017

Er dreigt een uitbraak van cholera en diarree in de overvolle vluchtelingenkampen voor Rohingya in Bangladesh. Daarom start UNICEF een vaccinatiecampagne. Maya Vandenent, hoofd gezondheidszorg UNICEF Bangladesh: "We hebben 900.000 vaccins op voorraad, elk kind van één jaar en ouder krijgt een inenting."

Een Rohingya-vluchteling in een van de overvolle kampen in Bangladesh. Veel kinderen zijn ondervoed en getraumatiseerd door hun vlucht.

Een Rohingya-vluchteling in een van de overvolle kampen in Bangladesh. Veel kinderen zijn ondervoed en getraumatiseerd door hun vlucht.

Een Rohingya-vluchteling in een van de overvolle kampen in Bangladesh. Veel kinderen zijn ondervoed en getraumatiseerd door hun vlucht.

Alleen al in de afgelopen week zijn meer dan vijfduizend gevallen van diarree geconstateerd. "Mensen leven in kampen die overstromen door de regen, veel kinderen zijn ondervoed en oververmoeid, waardoor ze sneller vatbaar zijn voor gevaarlijke ziektes. Door de combinatie van diarree, extreme hitte en slechte omstandigheden lopen jonge kinderen ook het risico uit te drogen. Het is cruciaal om hen snel te helpen", legt Vandenent uit. Zestig procent van de nieuwe vluchtelingen is kind en dertig procent is jonger dan vijf jaar. "Zij zijn het kwetsbaarst."

900.000 vaccins tegen cholera

Sinds 25 augustus zijn zeker 515.000 mensen van Myanmar naar Bangladesh gevlucht. Dit aantal neemt nog dagelijks toe. Het risico op een uitbraak van ziekten in de overvolle kampen is groot. "Cholera en acute diarree zijn in deze omstandigheden levensgevaarlijk. Ziekten die in Nederland goed te behandelen zijn, kunnen hier de dood tot gevolg hebben", zegt Vandenent. Er start deze week een vaccinatiecampagne tegen cholera: "Er zijn 900.000 vaccins ingevlogen, elk kind van één jaar en ouder krijgt een inenting.”

Vluchtelingen in het Palongkhali vluchtelingenkamp krijgen veilig drinkwater.

Vluchtelingen in het Palongkhali-vluchtelingenkamp krijgen veilig drinkwater.

Vluchtelingen in het Palongkhali-vluchtelingenkamp krijgen veilig drinkwater.

Nieuwe klinieken

Wanneer acute diarree of cholera wordt geconstateerd, is een snelle behandeling noodzakelijk om verdere verspreiding te voorkomen. In drie gezondheidsklinieken treft UNICEF voorbereidingen voor een tijdige screening van gevallen van acute diarree en cholera, zodat die direct behandeld kunnen worden. Middelen zoals ORS (een zout- en suikeroplossing in water) die effectief zijn tegen diarree worden uitgedeeld. "We gaan meer klinieken openen en willen er in de komende periode 21 bijbouwen", vertelt Vandenent.

Tekort aan basisvoorzieningen

Veel kampen waar vluchtelingen worden opgevangen zijn in grote haast opgezet. In de meeste kampen ontbreken basisvoorzieningen. Vandenent: "Na een zware regenbui loopt het water de kampen binnen en overstroomt alles, inclusief de toiletten. Er is geen goede waterafvoer en dat leidt tot onhygiënische omstandigheden."

Na een gevaarlijke en vaak traumatische reis komen Rohingya-kinderen uit Myanmar aan in de opvangkampen. "Ze zoeken naar veiligheid en hoop, maar nu zijn ze in een situatie beland waarin ze het risico lopen om ziek te worden. De zorg voor basisvoorzieningen en het bieden van bescherming hebben nu de grootste prioriteit."

Noodhulp door UNICEF

UNICEF en partners werken samen om de gevluchte Rohingya-kinderen en hun families de nodige hulp te bieden. Vandenent: "We werken aan het voorkomen van ziekten door te zorgen voor schoon water en sanitaire voorzieningen." Tot nu toe plaatste UNICEF driehonderd waterpompen en drieduizend toiletten. Daar komen binnenkort 2.652 watertappunten en 15.750 toiletten bij. De uitdaging is enorm, maar we moeten alles op alles zetten om deze kwetsbare kinderen de hulp te bieden die ze zo hard nodig hebben."

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help de kinderen van de Rohingya overleven

geef nu