Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Een schooltas, meer vragen ze niet

6 oktober 2017

Voor Syrische kinderen die vreselijke dingen hebben meegemaakt, is school een reddingsboei. Een veilige plek waar zij kunnen spelen, lachen en hulp krijgen. Help daarom een kind naar school. Voor € 10,- geef je een gevulde schooltas, zodat het kan leren én weer kansen krijgt.

Bij haar bezoek aan vluchtelingenkamp Al Za'atari ontmoet Renate Gerschtanowitz de vader van Du’aa en Majid. Hij vertelt waarom zijn kinderen al jaren niet naar school gaan:

Juf en meester in actie voor Syrische kinderen

Juf Kares uit Rotterdam en meester Maikel uit Haarlem zijn met onze ambassadeur Renate Gerschtanowitz naar Jordanië gereisd. Daar hebben ze in vluchtelingenkamp Al Za'atari lesgegeven aan Syrische kinderen.

In het programma 'Juf in actie' kun je zien wat ze meemaken (hiernaast zie je wanneer de herhalingen te zien zijn. Online terugkijken kan ook).

In het kamp heeft meester Maikel een gesprek met de Syrische Mohammad. Een ontmoeting die hij niet snel zal vergeten.
Bekijk hier de video:

TV-herhaling
'Juf in actie'

  • Zaterdag 28 oktober om 14.50 uur bij Net5

Je kunt het programma ook online bekijken.

Juf Kares vindt lesgeven het mooiste wat er is. Haar wens is dat Syrische kinderen zoals Yamama onderwijs krijgen én blijven dromen over hun toekomst. Bekijk de video en leer deze 'Juf in actie' beter kennen!

Het conflict in Syrië duurt al bijna zeven jaar en miljoenen Syrische kinderen betalen daarvoor een verschrikkelijk hoge prijs. Vaak krijgen ze geen of amper onderwijs, terwijl dát voor hen juist zo belangrijk is.

Het klaslokaal is voor kinderen die verschrikkelijke dingen meemaken een veilige plek, waar ze hulp krijgen, mogen spelen en lachen en hun zorgen voor even kunnen vergeten. Kom ook in actie en help hen naar school. Voor 10 euro geef je een Syrisch kind een gevulde schooltas, zodat het kan leren én weer kansen krijgt. Alvast heel hartelijk dank!

Hoe geeft UNICEF Syrische kinderen in Jordanië onderwijs?

UNICEF helpt Syrische kinderen in Syrië zelf en in de regio. Ook Syrische kinderen die naar Jordanië zijn gevlucht krijgen van ons dus hulp.

  • Samen met de regering van Jordanië zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk kinderen kunnen leren. We laten hen bijvoorbeeld instromen op Jordaanse scholen. Om te voorkomen dat klassen overvol raken, krijgen de leerlingen vaak les in shifts. ’s Morgens krijgen de Jordaanse kinderen les, ’s middags de Syrische.
  • We trainen leraren en onderwijspersoneel, zodat ze psychosociale zorg kunnen geven aan Syrische kinderen die vaak vreselijke dingen hebben meegemaakt.
  • Kinderen krijgen van ons schoolspullen (zoals schooltassen, schriften, potloden en pennen).
  • We zorgen ervoor dat kinderen die vaak jaren niet naar school zijn geweest de gemiste lesstof versneld kunnen inhalen. Kinderen die niet naar school gaan (bijvoorbeeld omdat de weg naar school te gevaarlijk is), kunnen leren via een zelfstudieprogramma.
  • In 233 speciale opvangcentra (in Jordanië 'Makani' genoemd) kunnen bijna 180.000 kinderen en jongeren tot zichzelf komen. Spelen, leren, praten: op deze veilige plekken is daar tijd en ruimte voor.
  • Extra kwetsbare gezinnen krijgen van ons kinderbijslag: ze ontvangen elke maand een klein bedrag per kind. Dit voorkomt dat kinderen moeten werken, of dat ze - als het om meisjes gaat - worden uitgehuwelijkt, zodat er een mond minder is om te voeden. Dankzij deze financiële ondersteuning kunnen dus ook kinderen uit deze gezinnen naar school.

Met 'Juf in actie' leggen we de focus op het in Jordanië gelegen vluchtelingenkamp Al Za'atari. Met ruim 80.000 bewoners is dit kamp eigenlijk een kleine stad. Meer dan de helft van de inwoners is kind en al die kinderen moeten in het belang van hun toekomst naar school!

Unicef schooltas juf in actie

Gerelateerd aan dit onderwerp