Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Vluchtelingenkampen in Bangladesh overvol

18 september 2017

Meer dan 400.000 Rohingya zijn de afgelopen maand van Myanmar naar Bangladesh gevlucht. Per dag komen daar duizenden nieuwe vluchtelingen bij.

Moeder en kind in een provisorisch opvangkamp in Cox's Bazar, Bangladesh

Moeder en kind in een provisorisch opvangkamp in Cox's Bazar, Bangladesh

Moeder en kind in een provisorisch opvangkamp in Cox's Bazar, Bangladesh

Inmiddels zitten vluchtelingenkampen overvol. Mensen die net zijn aangekomen moeten moeite doen om een plekje te vinden om te slapen. In sommige kampen delen honderd mensen één toilet. In andere kampen zijn helemaal geen watervoorzieningen. Hier drinken mannen, vrouwen en kinderen het water van de nabijgelegen rijstvelden.

"Er is een gebrek aan alles. Vooral onderdak, voedsel en water zijn schaars", vertelt Edouard Beigbeder, UNICEF-directeur in Bangladesh. "Kinderen lopen het risico om ziek te worden door het drinken van vervuild water. We hebben de enorme taak om deze extreem kwetsbare kinderen te beschermen."

UNICEF zorgt ervoor dat kinderen en hun families worden bereikt met basisvoorzieningen. Trucks vol met zeep, waspoeder, wateremmers, luiers en maandverband rijden dagelijks naar de opvangkampen.

De 20-jarige Humaira bereikte Bangladesh na een urenlange reis in een vissersbootje.

De 20-jarige Humaira bereikte Bangladesh na een urenlange reis in een vissersbootje.

De 20-jarige Humaira bereikte Bangladesh na een urenlange reis in een vissersbootje.

Vaccinatiecampagne

Op dit moment wordt er een grote vaccinatiecampagne gehouden in de vluchtelingenkampen bij de grens met Myanmar. Ongeveer 150.000 Rohingya-kinderen onder de vijftien jaar worden ingeënt tegen mazelen, rodehond en polio.

"Mazelen is een zeer besmettelijke en gevaarlijke ziekte. Vooral in noodsituaties, wanneer kinderen al zwak en ondervoed zijn", vertelt Beigbeder. "Nu duizenden kinderen per dag de grens oversteken, is deze campagne cruciaal om de verspreiding van mogelijk dodelijke ziektes te voorkomen."

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help de kinderen van de Rohingya

geef nu