Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Premier Rutte ontvangt Troonrede van Koningin van de Jeugd op Kleine Prinsjesdag

15 september 2017

"Je stem laten horen is dé manier om iets te veranderen", zegt Koningin van de Jeugd Sann Leisink (14) in haar Troonrede op Kleine Prinsjesdag. "Daarom vraag ik andere kinderen dat ook te doen en de politiek ons die kans te geven."

Premier Rutte ontvangt de Troonrede uit handen van de Koningin van de Jeugd, Sann Leisink.

Premier Rutte ontvangt de Troonrede uit handen van de Koningin van de Jeugd, Sann Leisink.

Premier Rutte ontvangt de Troonrede uit handen van de Koningin van de Jeugd, Sann Leisink.

Dat kinderen een mening hebben, wordt vandaag meer dan duidelijk. Onder het toeziend oog van gastheer staatssecretaris Van Rijn (VWS) en Kamerleden van zes grote partijen in een goed gevulde Ridderzaal, debatteren scholierenteams van acht middelbare scholen over kindermarketing, participatie, migratie en kinderrechteneducatie. Onderwerpen die jongeren in Nederland aangaan. De acht teams zijn de winnaars van het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi, georganiseerd met het Nederlands Debat Instituut waar meer dan 200 jongeren aan deelnamen.

Kindermarketing

Leerlingen van het Willem de Zwijger College uit Papendrecht gaan in debat met leeftijdsgenoten van het Hilversumse Comenius College over de stelling dat 'supermarkten alleen reclame mogen maken voor gezonde voeding'. "Veel kinderen zijn ongemotiveerd om informatie te zoeken over wat wel en niet gezond is. Daarom moet er geen reclame worden gemaakt voor ongezonde dingen", zeggen voorstanders Evy, Evi, Sinem en Kylee van Willem de Zwijger. "Van ongezonde voeding word je niet meteen heel dik", brengen Tyrese, Roeland, Suzanne, Jacob in. Zij vinden een reclameverbod betuttelend. Kathalijne Buitenweg, Kamerlid van GroenLinks is voorstander van een verbod: "Voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk dat ze gezond eten. Dat ze een goede start krijgen. Dat staat ook in het Kinderrechtenverdrag.”

Scholieren van het Willem de Zwijger College uit Papendrecht in debat met leerlingen van het Comenius College uit Hilversum over kindermarketing.

Scholieren van het Willem de Zwijger College uit Papendrecht in debat met leerlingen van het Comenius College uit Hilversum over kindermarketing.

Scholieren van het Willem de Zwijger College uit Papendrecht in debat met leerlingen van het Comenius College uit Hilversum over kindermarketing.

Kinderparlement

Koningin Sann Leisink vervolgt haar zelfgeschreven Troonrede: "In Nederland leven wij in een democratie waarin wij kinderrechten beschermen. Maar kunnen wij wel meedenken? Het is belangrijk dat kinderen deelnemen aan de besluitvorming." Scholieren van het Utrechts Stedelijk Gymnasium zijn het daar mee eens. "Er moet een kinderparlement komen, want de jeugd is niet alleen 20 procent van de bevolking, maar ook 100 procent van de toekomst!", stellen Eli, Mia, Twink en Frits. Scholieren Aukje, Mees, Quinn en Jan van het Raayland College Venray zien dat anders: "Parlementslid zijn is een echte baan. Voor kinderen is dit een veel te grote verantwoordelijkheid." Rens Raemakers, Kamerlid voor D66: "Ik ben niet voor een kinderparlement, er moeten gewoon meer jongere Kamerleden komen.”

Kinderen in azc

Het Stedelijk Gymnasium 's-Hertogenbosch en het Mendel College uit Haarlem staan tegenover elkaar in het debat over de stelling 'Een asielzoeker tussen de 12-18 jaar moet aan een Nederlandse jonger worden gekoppeld'. "Een asielzoeker zonder vriend, waar heeft hij dat nou aan verdiend?", zeggen voorstanders Ritsaert, Wessel, Jeremy en Janne uit 's-Hertogenbosch. De Haarlemse scholieren Negin, Dora, Suleyman en Mehmet zijn tegen: "Hulpverleners kunnen beter begrip tonen voor de situatie van kinderen in azc. Voor Nederlandse kinderen is het te zwaar.”

Koningin van de Jeugd overhandigt haar Troonrede aan staatssecretaris van Rijn.

Koningin van de Jeugd overhandigt haar Troonrede aan staatssecretaris van Rijn.

Koningin van de Jeugd overhandigt haar Troonrede aan staatssecretaris van Rijn.

Overhandiging Troonrede

Na het laatste debat tussen het Zoetermeerse Oranje Nassau College en Regius College uit Schagen over 'jaarlijks verplichte lessen in kinderrechten op school', gaat de jury in beraad en betreedt gastheer staatssecretaris Van Rijn (VWS) het podium voor de overhandiging van de Troonrede. "Majesteit u heeft ons geleerd niet over kinderen te praten, maar met kinderen. Ik nodig u graag uit om de Troonrede nog eens te geven in het parlement en aan premier Rutte."

Winnende debatteam Mia, Twink, Frits en Eli van het Utrechts Stedelijk Gymnasium.

Winnende debatteam Mia, Twink, Frits en Eli van het Utrechts Stedelijk Gymnasium.

Winnende debatteam Mia, Twink, Frits en Eli van het Utrechts Stedelijk Gymnasium.

Winnaar debat

En dan is het eindelijk zover. Tamara Trotman, lid Raad van Toezicht van UNICEF Nederland, geeft het verlossende antwoord: "Het was een duidelijke nek-aan-nek-race, maar het Utrechts Stedelijk Gymnasium heeft het meest krachtig hun stem laten horen en beargumenteerd." Onder luid applaus neemt het debatteam de felbegeerde beker in ontvangst. Twink van Ling: "Ik ben heel blij en het is heel gaaf om hier mijn mening te geven.”

Na afloop wachtte de bijna voltallige Minsterraad de Koningin van de Jeugd en de jongerendebaters buiten op. Sann overhandigde de Troonrede aan de minister-president. Sann: "Ik hoop echt dat hij er iets mee doet. Ik zou het hartstikke leuk vinden om eens uitgebreider met Rutte over dit onderwerp te praten. Staatssecretaris Van Rijn heeft mij al persoonlijk uitgenodigd!’

Lees meer over Kleine Prinsjesdag en het Kinderrechten Debattoernooi.

Jongeren na Kleine Prinsjesdag op de foto met de premier en gouveneur van Aruba

Jongeren na Kleine Prinsjesdag op de foto met de premier en gouveneur van Aruba

Jongeren na Kleine Prinsjesdag op de foto met de premier en gouveneur van Aruba