Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Driekwart van kinderen op de vlucht wordt uitgebuit

12 september 2017

Maar liefst 77 procent van de minderjarigen die via Libië en de Middellandse Zee naar Europa reizen, geven aan dat zij misbruik, uitbuiting en mensenhandelachtige praktijken hebben meegemaakt. Dat staat in het rapport 'Harrowing Journeys' van UNICEF en VN-migratieorganisatie IOM.

Drie jongens zijn voor hun veiligheid Gambia ontvlucht en hebben na een levensgevaarlijke tocht Italië bereikt. Van links naar rechts: Alieu (17), Fodaoi (14) en Mohammad (17).

Drie jongens zijn voor hun veiligheid Gambia ontvlucht en hebben na een levensgevaarlijke tocht Italië bereikt. Van links naar rechts: Alieu (17), Fodaoi (14) en Mohammad (17).

Drie jongens zijn voor hun veiligheid Gambia ontvlucht en hebben na een levensgevaarlijke tocht Italië bereikt. Van links naar rechts: Alieu (17), Fodaoi (14) en Mohammad (17).

Het rapport is gebaseerd op interviews met 22.000 migranten en vluchtelingen, waaronder 11.000 kinderen en jongeren, zoals de 17-jarige Mohammad: "Ik ben Gambia ontvlucht om politieke vervolging te voorkomen. Ik was niet langer veilig in mijn land en moest zo snel mogelijk weg." De tiener doet zijn verhaal op een Siciliaans strand waar hij na een gevaarlijke boottocht vanuit Libië is beland. Hij verblijft nu in een Italiaans opvangcentrum, samen met zijn nieuwe Gambiaanse vrienden Alieu (17), Fodaoi (14) en Sanna (17). Ook zij hebben hun land om politieke redenen moeten verlaten.

Mensensmokkelaars

De reis die vluchtelingen maken van West-Afrika naar Libië gaat vaak via Niger en is een levensgevaarlijke tocht door de woestijn. Ze betalen mensensmokkelaars om hen in overvolle pick-up trucks naar Noord-Afrika te brengen, velen  overleven de tocht niet. Sanna: "Soms zaten er wel dertig mensen in een truck, wie eruit viel had pech en bleef achter in de woestijn." De jongens kregen onderweg te maken met afpersing door bendes en uitbuiting door corrupte autoriteiten. Alieu: "Telkens als we bij een checkpoint kwamen, moesten we geld betalen om door te mogen. Wie niet betaalde, werd op z’n hoofd of voetzolen geslagen."

De 16-jarige Osarugue is Nigeria ontvlucht en verblijft nu in een opvangcentrum voor alleenreizende meisjes in Italië.

De 16-jarige Osarugue is Nigeria ontvlucht, nadat ze was uitgehuwelijkt aan een oudere man. Met hulp van smokkelaars is ze in Italië beland. Momenteel verblijft ze in een opvangcentrum voor alleenreizende meisjes. Ze wil snel de taal leren; haar droom is om verloskundige te worden.

De 16-jarige Osarugue is Nigeria ontvlucht, nadat ze was uitgehuwelijkt aan een oudere man. Met hulp van smokkelaars is ze in Italië beland. Momenteel verblijft ze in een opvangcentrum voor alleenreizende meisjes. Ze wil snel de taal leren; haar droom is om verloskundige te worden.

In het rapport is te lezen dat - hoewel alle migranten en vluchtelingen grote risico’s lopen - kinderen en jongeren onder de 25 jaar onderweg het meest kwetsbaar zijn voor misbruik en uitbuiting. Op de route via Turkije en Griekenland gebeurt dat bij hen bijna twee keer zo vaak, op de route via Libië is het risico 13 procent hoger. In het rapport staat ook dat vooral kinderen en jongeren uit Sub-Sahara Afrika de grootste risico’s lopen op uitbuiting en mensenhandel.

Kinderen met Kalasjnikovs

Eenmaal in Libië aangekomen was Alieu gechoqueerd door het alom aanwezige geweld: "Iedereen heeft er een wapen. Niet alleen mannen, maar ook kleine jongens dragen een Kalasjnikov. Elke dag hoorde ik 'boem-boem-boem'."

Veel van de migranten en vluchtelingen moeten eenmaal in Libië eerst geld verdienen voor de overtocht naar Europa. De 16-jarige Aimamo uit Gambia doet zijn verhaal in een opvangcentrum in Italië: "Ik werd gedwongen om maandenlang zwaar werk te doen. Iedereen die probeerde te vluchten, werd beschoten. Wie stopte met werken, kreeg een pak slaag. We waren net slaven. Aan het eind van de werkdag sloten ze ons op." Terwijl de jongens vaak zwaar werk moeten doen voor een paar dollar per dag, belanden meisjes veelal in de prostitutie om zo geld bij elkaar te krijgen voor de gevaarlijke overtocht.

Vluchtelingenkinderen in Nederland

"Van de alleenreizende jongeren die nu in Nederland aankomen, komt het merendeel uit Eritrea. Zij hebben waarschijnlijk onderweg de meest afschuwelijke dingen meegemaakt. Het is absoluut noodzakelijk om de opvang en ondersteuning van deze jongeren zo in te richten dat ze op deskundige wijze geholpen worden om deze verschrikkelijke ervaringen te verwerken", zegt Majorie Kaandorp, kinderrechtenexpert van UNICEF Nederland.

"We blijven Nederland oproepen om binnen EU-verband te zorgen voor meer veilige en legale manieren om Europa te kunnen bereiken. Zo voorkom je dat kinderen en jongeren gebruik moeten maken van mensensmokkelaars en mensenhandelaars."

UNICEF roept wereldleiders op actie te ondernemen om vluchtelingen- en migrantenkinderen te beschermen:

1. Bescherm gevluchte en migrantenkinderen tegen geweld, mishandeling, uitbuiting en levensbedreigende situaties.

2. Stop het plaatsen van kinderen in vreemdelingenbewaring op basis van hun verblijfstatus.

3. Bewaak het recht van kinderen om op te groeien binnen hun eigen familie en voorkom dat kinderen staatloos worden.

4. Zorg ervoor dat gevluchte en migrantenkinderen naar school kunnen en toegang hebben tot alle andere voorzieningen.

5. Pak de oorzaken waarom mensen migreren aan.

6. Neem maatregelen om xenofobie, discriminatie en marginalisatie van vreemdelingen in de doorreislanden en landen van bestemming aan te pakken.

Op de vlucht

Doneer nu

Gerelateerd aan dit onderwerp