Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

UNICEF maakt zich zorgen om jonge slachtoffers orkaan Irma

11 september 2017

UNICEF maakt zich grote zorgen om kinderen in het door orkaan Irma getroffen gebied. Ze zijn vooral in gevaar op de eilanden die grotendeels verwoest zijn: Sint Maarten, Barbuda, Anguilla, de Turks- en Caicos-eilanden en de Britse Maagdeneilanden.

Noodsituaties als deze vormen een grote bedreiging voor kinderen - zij zijn het kwetsbaarst.

Noodsituaties als deze vormen een grote bedreiging voor kinderen - zij zijn het kwetsbaarst.

Noodsituaties als deze vormen een grote bedreiging voor kinderen - zij zijn het kwetsbaarst.

De meest krachtige orkaan die de Caraïben ooit heeft bereikt laat een spoor van verwoesting na. Havens en vliegvelden zijn vernield. Vervoer op de getroffen eilanden is niet goed mogelijk door gebrek aan benzine. Ook belemmert gebrek aan orde verdere hulpverlening. Kinderen en families die hulp nodig hebben zijn zeer slecht bereikbaar. 

Kinderen zijn kwetsbaar

Voor de kinderen op deze eilanden, waaronder Sint Maarten, betekent dit dat zij al dagenlang verstoken zijn van schoon drinkwater, voeding en medische hulp. "Met name kinderen zijn kwetsbaar voor ziektes die worden veroorzaakt door vervuild drinkwater: ze kunnen diarree krijgen en snel uitdrogen", zegt Marieke Roelfsema, noodhulpcoördinator van UNICEF Nederland. "Het is voor kinderen van levensbelang om zo snel mogelijk schoon water te krijgen. Daar werken we hard aan."

Een ander gevaar is dat kinderen in de chaos gescheiden worden van hun ouders of verzorgers, of in verkeerde handen vallen. Door de verwoesting is er geen school of andere veilige plek waar kinderen kunnen spelen, leren en met leeftijdsgenootjes kunnen omgaan om hun traumatische ervaringen te verwerken.

Orkaan Irma heeft scholen in de Caraïben verwoest.

Orkaan Irma heeft scholen in de Caraïben verwoest.

Orkaan Irma heeft scholen in de Caraïben verwoest.

Wat doet UNICEF?

  • Vanuit Panama worden dekzeilen, jerrycans en dekens verscheept. Op Antigua en Barbados staan noodvoorraden klaar (tenten, waterzuiveringstabletten, hygiënepakketten), die zo snel mogelijk naar de zwaarst getroffen eilanden worden gebracht.
  • UNICEF werkt samen met de Nederlandse overheid en andere VN-organisaties om ervoor te zorgen dat de noden van de kinderen op alle getroffen eilanden precies in kaart worden gebracht. Zo kunnen we de juiste hulp geven. De informatie die nu wordt verzameld vormt ook de basis voor de wederopbouwplannen.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help de slachtoffers van orkaan Irma

geef nu