Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Orkaan Irma: tienduizenden kinderen in gevaar

8 september 2017

De meest krachtige orkaan die de Caraïben ooit heeft bereikt, laat een spoor van verwoestingen na. Tienduizenden kinderen lopen groot gevaar door gebrek aan water, voedsel, beschutting en de chaotische omstandigheden na de orkaan. Onze mensen staan paraat om hulp te bieden. 

Noodsituaties als deze vormen een grote bedreiging voor kinderen - zij zijn het kwetsbaarst. Het is daarom belangrijk snel te handelen.Onze teams staan klaar om noodhulp te bieden met water, medicijnen en voeding. 

Noodsituaties als deze vormen een grote bedreiging voor kinderen - zij zijn het kwetsbaarst. Het is daarom belangrijk snel te handelen.

Onze teams staan klaar om noodhulp te bieden met water, medicijnen en voeding. 

Noodsituaties als deze vormen een grote bedreiging voor kinderen - zij zijn het kwetsbaarst. Het is daarom belangrijk snel te handelen.

Onze teams staan klaar om noodhulp te bieden met water, medicijnen en voeding. 

“De omvang van de schade is gigantisch. Onze prioriteit is zo snel mogelijk kinderen en families in de getroffen gebieden te bereiken.”

Patrick Knight van UNICEF

Wat doet UNICEF?

  • Het eiland Barbuda is zwaar verwoest. We zorgen voor waterzuiveringstabletten, tenten en hygiënepakketten. Vanuit Panama zijn dekzeilen, dekens en jerrycans onderweg.
  • In Haïti zijn onze noodhulpteams in staat van paraatheid gebracht. Noodhulpvoorraden voor 10.000 mensen liggen klaar. In de Dominicaanse Republiek geeft de overheid tot nu toe aan dat hulp niet nodig is. Ook hier staan we gereed om snel in actie te komen als dat nodig is. We richten ons dan op schoon water en sanitatie, kinderbescherming en onderwijs.
  • In Cuba zijn onze collega's druk bezig met voorbereidingen: waterzuiveringstabletten, watertanks en hygiënepakketten worden in gereedheid gebracht voor snelle distributie. Onderwijs, kinderbescherming en traumaverwerking behoren ook tot de prioriteiten van UNICEF op Cuba.
  • Voordat Irma het gebied trof, heeft UNICEF op Barbuda, Anguilla en de Britse Maagdeneilanden lokale organisaties getraind zodat zij psychosociale steun aan kinderen kunnen geven. Ook gaven we ouders via sociale media, tv en radio tips over hoe hun kinderen tijdens de orkaan te beschermen.

Omvang schade gigantisch 

Patrick Knight van UNICEF: ‘De omvang van de schade is gigantisch. Onze prioriteit is kinderen en families in de regio zo snel mogelijk te helpen. Voor zover nu bekend zijn er 74.000 mensen, waaronder 20.000 kinderen, door de storm getroffen. Communicatie is vooralsnog nagenoeg onmogelijk. Wegen, bruggen, ziekenhuizen en scholen hebben veel schade opgelopen. 

Drinkwater en noodscholen

Als eerste werken helpen we de lokale bevolking met drinkwater, voedsel en sanitaire voorzieningen. Daarnaast zorgen we voor de bescherming en opvang van kinderen en bieden we psychosociale steun. Zodra de eerste noodhulp is verleend, richten wij ons op het herstel van scholen. Waar nodig zetten wij noodscholen op zodat kinderen zo snel mogelijk weer in hun dagelijkse ritme komen.

Kijk hier voor de laatste informatie over orkaan Irma. 

Help kinderen in nood

geef nu
Un0119421

Gerelateerd aan dit onderwerp