Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Haagse burgemeester bezoekt UNICEF in Libanon

4 september 2017

De veerkracht van de vluchtelingen, maar minstens zozeer de veerkracht van Libanezen om de enorme instroom aan vluchtelingen op te vangen. Dat is waar de Haagse burgemeester Pauline Krikke het meest van onder de indruk was na een korte dienstreis aan het land.

Burgemeester Pauline Krikke ontmoet vrouwen in een vluchtelingenkamp in Libanon

Burgemeester Pauline Krikke ontmoet vrouwen in een vluchtelingenkamp in Libanon

Burgemeester Pauline Krikke ontmoet vrouwen in een vluchtelingenkamp in Libanon

Samenwerking

Ze kwam er voor het gemeentelijke samenwerkingsproject LoGoRep, dat Libanese gemeenten helpt bij de opvang van vluchtelingen. Vanwege de meerjarige samenwerking tussen UNICEF en Den Haag bezocht ze ook enkele hulpprojecten.

De komst van grote aantallen Syrische vluchtelingen legt veel druk op de voorzieningen in Libanon, zag Krikke. 'Stel je voor dat de gemeente Den Haag ineens een verdubbeling van het aantal inwoners zou krijgen, zoals in sommige Libanese dorpen is gebeurd! Het zou een enorme uitdaging betekenen om alles goed te laten verlopen, denk aan praktische zaken als het ophalen van vuilnis of de elektriciteitsvoorziening. Ik heb groot respect voor de manier waarop Libanese gemeenten daarmee omgaan.'

Haagse ambtenaren denken mee om tot praktische oplossingen te komen voor vuilverwerking en recycling. 'We zetten onze know-how in vanuit het verantwoordelijkheidsgevoel dat de wereld van vrede en recht niet ophoudt bij de stadsgrenzen’, aldus een bevlogen burgemeester. ‘Daar komt ook onze samenwerking met UNICEF vandaan.’

Langs bij projecten van UNICEF

Voor ze terugreisde ging Krikke daarom ook langs projecten van UNICEF. 'Heel bijzonder om te zien dat niet alleen het kind centraal staat bij UNICEF, maar het hele gezin. Want als het met de moeder niet goed gaat, is dat van invloed op haar kinderen, net zoals voeding of school van belang zijn om een kind te laten excelleren', aldus de burgemeester. 'Ik zag een hele effectieve aanpak, die ook nog eens naadloos aansluit bij bestaande structuren in het land.'

Krikke woonde een workshop bij voor vrouwen met een verleden van huiselijk geweld, onderdeel van het UNICEF-programma om jonge vrouwen economisch zelfstandig te maken. Daar hoorde ze een van de vrouwen zeggen dat het belangrijkste wat de gesprekken haar hadden geleerd, zelfrespect was geweest. 'Ik vond dat enorm inspirerend! Want vanuit zelfrespect kun je weer verder met je leven, daar heb je iets aan. Een mooi voorbeeld hoe UNICEF via de moeders kinderen helpt.’

Syrische kinderen in een vluchtelingenkamp.

Syrische kinderen in een vluchtelingenkamp.

Syrische kinderen in een vluchtelingenkamp.

UNICEF in Den Haag

Als stad van vrede en recht ging Den Haag in 2015 de samenwerking aan met UNICEF Nederland om kinderen wereldwijd gelijke kansen te bieden. De gemeente en haar inwoners steunen onder meer het werk van UNICEF in Libanon.

Jaarlijks vinden er diverse evenementen plaats in de Gemeente Den Haag, waarin UNICEF een belangrijke rol speelt. Zo begint binnenkort het meerdaagse Just Peace festival op donderdag 21 september. Belangrijk onderdeel hiervan is de Vredesloop, waarin kinderen en volwassenen tijdens dit sportieve event stilstaan bij de rechten van het kind en het thema Vrede.

Kom ook naar Just Peace of doe mee met de Vredesloop 

Burgemeester krikke in libanon met kinderen

Gerelateerd aan dit onderwerp