Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

16 miljoen kinderen getroffen door overstromingen in Zuid-Azië

4 september 2017

Door de aanhoudende regen in Bangladesh, India en Nepal zijn de levens van miljoenen kinderen en hun families zwaar getroffen. Een derde van Bangladesh staat onder water; het gaat om de ergste overstromingen in het land sinds decennia. UNICEF biedt levensreddende hulp.

Kulari, Saptari, Nepal: Twee jongens staan in een zelfgemaakte regencape tot hun knieën in het water.

Kulari, Saptari, Nepal: Twee jongens staan in een zelfgemaakte regencape tot hun knieën in het water.

Kulari, Saptari, Nepal: Twee jongens staan in een zelfgemaakte regencape tot hun knieën in het water.

Dijken zijn doorgebroken en 21 rivieren staan ver boven het gevaarlijke peil. In twee grote rivieren stijgt het water nog altijd. In de drie landen zijn ruim 45 miljoen mensen getroffen door deze ramp en zijn minstens 1.288 mensen omgekomen in de snel opkomende waterstromen. Doordat complete dorpen en steden onder water staan, zijn miljoenen mensen hun huizen en bezittingen kwijt. Ze proberen onderdak te vinden bij bekenden of in opvangcentra die zijn opgezet. Minstens 18.000 schoolgebouwen in de drie landen zijn overstroomd en beschadigd, waardoor 1,8 miljoen kinderen voorlopig niet naar school kunnen. 'Het is van groot belang dat deze kinderen zo snel mogelijk weer naar school kunnen om hen weer een gevoel van veiligheid en stabiliteit te bieden', zegt Jean Gough, directeur van UNICEF Zuid-Azië.

 Luchtfoto van een ondergelopen dorp en landbouwgronden

Luchtfoto van een ondergelopen dorp en landbouwgronden in Banke, West-Nepal.

Luchtfoto van een ondergelopen dorp en landbouwgronden in Banke, West-Nepal.

De hulpverlening is op gang gekomen. We willen vooral voorkomen dat kinderen ziek worden door vervuild water, want dat geeft grote kans op diarree. Bovendien kunnen zieke kinderen door uitdroging snel overlijden. Ook andere ziektes zoals longontsteking liggen op de loer in de natte omstandigheden. UNICEF zorgt in Nepal en Bangladesh voor:

  • schoon drinkwater
  • hygiënepakketten
  • emmers
  • zeep
  • dekens en plastic zeildoek (als beschutting of als droge ondergrond)
  • babykleertjes en luiers
     
Manisha draagt een UNICEF-hygiënepakket, terwijl haar moeder haar 28 dagen oude zusje vasthoudt.

Saptari, Nepal: Manisha draagt een UNICEF-hygiënepakket, terwijl haar moeder haar 28 dagen oude zusje vasthoudt.

Saptari, Nepal: Manisha draagt een UNICEF-hygiënepakket, terwijl haar moeder haar 28 dagen oude zusje vasthoudt.

In Bangladesh ondersteunen we de inzet van mobiele waterzuiveringsinstallaties. In Nepal en Bangladesh zorgt UNICEF voor mobiele medische teams. In Nepal leveren we in gebieden waar ziekenhuizen en medische posten zijn verwoest grote tenten en pakketten. In de pakketten zitten medicijnen en medische goederen waarmee we 10.000 mensen gedurende drie maanden gezondheidszorg kunnen bieden. In de zwaarst getroffen gebieden in Nepal worden kinderen onderzocht op ondervoedingsverschijnselen en worden zakjes met vitaminepoeder uitgedeeld. Ook breiden we het vaccinatieprogramma voor tetanus en mazelen uit. In totaal hebben in Nepal tot nu toe ruim 66.000 mensen hulp gekregen van UNICEF.

Kinderen en ouders verblijven in provisorische omstandigheden nadat hun huizen zijn weggespoeld

Saptari, Nepal: Kinderen en hun ouders wonen nu in provisorisch opgezette tentjes omdat hun huizen zijn weggespoeld.

Saptari, Nepal: Kinderen en hun ouders wonen nu in provisorisch opgezette tentjes omdat hun huizen zijn weggespoeld.

We delen posters uit met informatie over hoe de bevolking besmetting met cholera kan voorkomen. Ook besteden we aandacht aan de gevaren die kinderen lopen in chaotische omstandigheden, omdat ze dan makkelijker het slachtoffer kunnen worden van uitbuiting of mensenhandel. Meer dan honderd lokale radiostations in Nepal hebben pas geleden een training gekregen over hoe ze hun luisteraars kunnen informeren tijdens rampen.

Kinderen zijn op een vlot van een bananenboom op weg naar een opvangplek in Kurigram

Kurigram, noordelijk Bangladesh: kinderen zijn op een vlot van een bananenboom op weg naar een opvangplek in Kurigram.

Kurigram, noordelijk Bangladesh: kinderen zijn op een vlot van een bananenboom op weg naar een opvangplek in Kurigram.

Het is erg belangrijk voor kinderen dat er zo snel mogelijk weer een normale routine ontstaat en dat ze weer naar school kunnen, zodat ze sneller hun nare ervaringen kunnen verwerken. Leraren krijgen informatie over hoe ze kinderen daarbij kunnen helpen. Om onderwijs mogelijk te maken worden kant-en-klare pakketten met lesmateriaal geleverd waarmee een docent veertig kinderen les kan geven. Ook worden sport-en-spel sets gegeven om recreatie-activiteiten voor kinderen te kunnen opzetten. In zowel Bangladesh als Nepal is begonnen met het in kaart brengen van schade aan scholen en het repareren van schoolgebouwen. 

In India wordt alle hulpverlening door de overheid verstrekt, waarbij tot nog toe nog geen hulp van UNICEF is ingeroepen. Wij monitoren de situatie en zijn voortdurend in contact met de overheid over de situatie en de noden van kinderen.

Help kinderen overleven

geef nu