Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Hoera, ze gaan weer naar school!

21 augustus 2017

Het aantal kinderen dat wereldwijd basisonderwijs krijgt is in tien jaar met 56 miljoen toegenomen. 'Dat is een indrukwekkende stijging en het laat zien dat de wereldwijde inzet om alle kinderen onderwijs te laten volgen, effect heeft’, zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland.

Mds cambodja unicef

121 miljoen kinderen gaan nog niet naar school

Nu de eerste scholen in Nederland weer beginnen vragen we aandacht voor de kinderen voor wie onderwijs nog niet gewoon is. ‘Ondanks de geweldige toename zijn er nog altijd wereldwijd 121 miljoen kinderen die niet naar school gaan. Die kinderen moeten we ook bereiken!’

Vooral de meest kwetsbare kinderen krijgen op dit moment geen onderwijs, zoals kinderen uit de armste gezinnen, die behoren tot etnische minderheden, die moeten werken, die op de vlucht zijn, die een handicap hebben en meisjes of kinderen die getroffen zijn door een conflict.

Mds meisje cambodja unicef

Voor ieder kind kwalitatief onderwijs in 2030

Alle landen spraken in 2015 af dat er voor ieder kind in 2030 kwalitatief onderwijs moet zijn. Tijdens de G20-top tussen regeringsleiders is besloten het doel van onderwijs voor ieder kind komend jaar hoog op de agenda te zetten. ‘UNICEF wil de wereldleiders houden aan hun beloften, de kinderen hebben er recht op!', zegt Laszlo.

Campagne #iederkindnaarschool

UNICEF Nederland wil niet wachten tot wereldleiders meer stappen gaan zetten en komt daarom vanaf vandaag met actie om onderwijs voor meer kinderen mogelijk te maken. Met de campagne #iederkindnaarschool geven wij aan hoe geweldig het is dat kinderen in Nederland naar school gaan en dat ieder kind wereldwijd deze kans zouden moeten krijgen. 

“Voor ons is het vanzelfsprekend dat onze kinderen na de zomervakantie gewoon weer naar school gaan. Dat wens je ieder kind!”

Nicolette van Dam

UNICEF-ambassadeur Nicolette van Dam bezocht pas Cambodja en sprak met kinderen over school, zoals met de 16-jarige Janet, die tijdens de overstromingen in het regenseizoen haar school lang niet altijd kan bereiken. 

Help een kind naar school

Geef een schooltas

In 2016 zorgde UNICEF ervoor dat:

  • 15,7 miljoen kinderen leermaterialen ontvingen;
  • meer dan 330.000 klaslokalen schoolmeubilair kregen;
  • meer dan 39.000 schoolgemeenschappen UNICEF trainingen kregen in goed management in combinatie met onderwijs;
  • veel scholen in (voormalige) conflictgebieden herbouwd of gebouwd werden, zo konden 11,7 miljoen kinderen weer naar school gaan in landen als Syrië, Jemen en Mali;
  • in andere landen waar onderwijs niet voor iedereen vanzelfsprekend is, zoals in Cambodja, zorgden wij voor ondersteuning van onderwijzers en gratis transport voor kinderen die anders niet naar school kunnen.

Gerelateerd aan dit onderwerp