Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

World Humanitarian Day: maak kinderen geen doelwit bij conflict

18 augustus 2017

Wereldwijd hebben conflicten veel impact op de levens van kinderen. Steeds vaker worden kinderen bewust doelwit van geweld, waarbij levensreddende hulp vaak onmogelijk wordt gemaakt.

World humanitarian day not a target

‘Children are #NotATarget’.

Betuig je steun aan deze oproep op World Humanitarian Day

World humanitarian day 1 not a target

Irak - juli 2017. Vrouwen en kinderen in Mosul vluchten langs verwoeste gebouwen, op zoek naar veiligheid. Explosieven en continu wapengebruik brengen kinderen in stedelijke gebieden dagelijks in levensgevaarlijke omstandigheden. Bij de helft van alle traumabehandelingen door kogels en explosieven ging het om kinderen in West-Mosul.

World humanitarian day 2 not a target

Syrë – juni 2017. Door de toename van langdurige conflicten en gewelddadig extremisme, zitten kinderen zoals Horriya (12) soms jarenlang gevangen in situaties van onophoudelijk geweld en angst. Horriya en haar familie zijn vier dagen vóór deze foto is gemaakt gevlucht naar het Ain Issa-opvangkamp buiten de stad Raqqa.

World humanitarian day 3 not a target

Zuid-Soedan - maart 2016. Chubat (12) zit samen met een vriend bij de ruïnes van haar school die eerder compleet verwoest werd tijdens een gewapende aanval. Kinderen die niet naar school gaan zijn moeilijker te beschermen tegen ontvoering, werving van kindsoldaten en seksuele en economische uitbuiting.

World humanitarian day 4 not a target

Nigeria – maart 2017. De 15-jarige Dada in een opvanglocatie in Maiduguri. Ontvoerd door Boko Haram op haar twaalfde werd ze meermaals verkracht. Uiteindelijk ontsnapte ze, waarna ze al snel beviel van een dochter.

World humanitarian day 5 not a target

Somalië – maart 2017. Tirig (6), rechts op de foto, en haar zus Saua staan bij hun tijdelijke woning in Burao. Tirig en haar familie werden gedwongen hun huis te verlaten, omdat ze geen water en eten meer hadden. De ernstige droogte bedreigde een al heel kwetsbare bevolkingsgroep, die al decennia leeft in een conflictsituatie.

World humanitarian day 6 not a target

Nigeria - februari 2017. Spelende kinderen tijdens de pauze van de basisschool in het Bukasi IDP-kamp. Sinds het begin van de Boko Haram-opstand in 2009 zijn meer dan 2.295 leraren gedood en bijna 1.400 scholen vernietigd, waardoor onderwijs voor veel kinderen niet meer mogelijk was.

World humanitarian day 7 not a target

Angola – mei 2017. Moeder en kind rusten in een kindvriendelijke ruimte van een opvangplek voor vluchtelingen uit het Kasaï-gebied in Congo. Minstens 850.000 kinderen uit dit gebied zijn ontheemd en daarmee ontzettend kwetsbaar voor het geweld in de regio.

World humanitarian day 8 not a target

Angola – mei 2017. Een warme lach. Deze vader is gelukkig herenigd met zijn kinderen in de opvangplaats voor vluchtelingen in Dundo, Noord-Angola. Kinderen en jongeren kunnen in tijden van conflict gescheiden raken van hun familie. Dit maakt hen nog kwetsbaarder voor ontvoering, de rekrutering van kindsoldaten, geweld, uitbuiting en mensenhandel.

World humanitarian day 9 not a target

Iraq - maart 2017. Kinderen en families die door het conflict in Mosul gedwongen werden te vluchten, komen aan bij een identificatiecentrum van veiligheidstroepen, in Adhbah. Veel kindvluchtelingen zijn ernstig overspannen en hebben psychosociale hulp nodig om met de trauma’s om te kunnen gaan.

World humanitarian day 10 not a target

Syrië – juni 2017. Ongeveer de helft van de 540.000 mensen die in de belegerde gebieden in Syrië leven is kind. Ondanks deze belegering en de moeilijkheden die humanitaire hulptroepen ervaren, spelen deze kinderen buiten in het oosten van Ghouta, tijdens de viering van het einde van de Ramadan. 

World humanitarian day 11 not a target

Jemen – februari 2017. Een medisch specialist gebruikt een meetlint om de bovenarm van een acuut ondervoed kind te meten. Ondervoeding zorgt ervoor dat meer dan 1,8 miljoen kinderen nóg kwetsbaarder zijn voor cholera, een ziekte die voor hen dodelijk kan zijn.

World humanitarian day 12not a target

Jemen – mei 2017. Terwijl het water- en sanitatienetwerk bijna niet meer functioneert en de oorlog maar niet tot een einde lijkt te komen, worden de 27,7 miljoen inwoners van Jemen ook nog geconfronteerd met een grootschalige uitbraak van cholera. Dit maakt het een van ’s werelds grootste humanitaire crises van dit moment. In het Al Sabeen ziekenhuis in Sana’a wordt een kind met ernstige diarree behandeld.

World humanitarian day 13 not a target

Jemen – april 2017. Een jongen speelt op straat met een autoband. Zijn woonplaats is vernietigd tijdens gevechten in het oude centrum van Saada. Om levensreddende humanitaire hulp te kunnen bieden hebben hulporganisaties volledige toegang nodig tot het conflictgebied.

Help kinderen in noodsituaties

Help nu