Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen dakloos en kwetsbaar in Sierra Leone na modderstroom

17 augustus 2017

Zeker 109 kinderen zijn volgens regeringsbronnen gedood door de overstromingen en aardverschuivingen in Freetown Sierra Leone. Onder de ruim 600 vermisten zijn veel kinderen. 

Noodhulp teams zijn op weg naar de plek van de ramp.

Noodhulp teams zijn op weg naar de plek van de ramp.

Noodhulp teams zijn op weg naar de plek van de ramp.

Het nationale bureau van veiligheid schat dat meer dan drieduizend mensen dakloos zijn geworden. Volgens real time online onderzoek via sms van UNICEF onder jongeren in Freetown blijkt dat de helft van de respondenten op is zoek naar vermiste familieleden en een derde behoefte heeft aan schoon water. Schoon drinkwater is schaars want watervoorzieningen zijn beschadigd.

Kinderen zijn dakloos, kwetsbaar en angstig. 'We moeten alles doen wat we kunnen om ze te beschermen tegen ziekte en uitbuiting', zegt Hamid El-Bashir Ibrahim, UNICEF-directeur in Sierra Leone. Direct na de ramp op maandag is UNICEF begonnen met noodhulp aan ontheemde gezinnen. Teams van UNICEF verstrekken onder meer veilig drinkwater, sanitaire voorzieningen, medicijnen, tenten en handschoenen. Daarnaast biedt UNICEF psychosociale steun aan getraumatiseerde kinderen.

We hebben voor waterpunten gezorgd bij een tijdelijke opvanglocatie zoals deze.

We hebben voor waterpunten gezorgd bij een tijdelijke opvanglocatie zoals deze.

We hebben voor waterpunten gezorgd bij een tijdelijke opvanglocatie zoals deze.

Wat doet UNICEF?

Er worden wateropslagtanks opgezet om de slachtoffers van drinkwater te voorzien. Schoon water is nu essentieel. UNICEF werkt samen met partners en het ministerie van gezondheid om de verspreiding van ziektes te voorkomen. Daarnaast onderzoeken we ook hoe de scholen ervoor staan in de getroffen wijken. Twee scholen worden in ieder geval gebruikt voor de opvang van slachtoffers. Het nieuwe schooljaar begint bijna. Zonder extra hulp zullen veel kinderen een achterstand oplopen.

Met U-rapport (een wereldwijd gratis beschikbare sms-dienst) vraagt UNICEF aan jongeren waar zij zich zorgen over maken en wat zij nodig hebben. Op die manier kan beter worden ingespeeld op de behoeften die er zijn. Ruim een kwart van de 10.000 ondervraagden in Freetown heeft op dit moment gereageerd. Meer dan een kwart van hen is persoonlijk getroffen door de ramp.

Help kinderen in noodsituaties

Help nu