Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

In Jemen raakt elke minuut een kind besmet met cholera

9 augustus 2017

In Jemen vindt op dit moment de grootste humanitaire crisis ter wereld plaats. Na oorlog en honger, wordt het land nu ook getroffen door cholera. 

Kinderen in Jemen zijn het grootste slachtoffer van het conflict. Zij worden getroffen door geweld, honger en ziekte.

Kinderen in Jemen zijn het grootste slachtoffer van het conflict. Zij worden getroffen door geweld, honger en ziekte.

Kinderen in Jemen zijn het grootste slachtoffer van het conflict. Zij worden getroffen door geweld, honger en ziekte.

Help een kind als Yahya

Doneer nu

Holle ogen

De cholera-uitbraak die al maanden sluimerde is de afgelopen drie maanden extreem toegenomen en bedreigt het leven van vele kinderen en volwassenen. Tussen mei en augustus zijn bijna 500.000 mensen in Jemen besmet geraakt met cholera. Bijna tweeduizend mensen zijn overleden. Er wordt gevreesd dat het aantal besmettingen de komende maanden nog verder zal toenemen.

Cholera is een zeer slopende ziekte die in Nederland al een eeuw is uitgebannen. Onbehandeld kunnen mensen binnen een dag sterven aan de gevolgen van deze ziekte. Vooral kinderen zijn kwetsbaar. Binnen enkele uren zijn ze vaak al zo verzwakt dat ze nauwelijks nog adem kunnen halen.

Marije Broekhuijsen werkt voor UNICEF in Jemen. Zij wordt dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van cholera: ‘Kinderen liggen met holle ogen in ziekenhuisbed', vertelt ze. 'Ze zijn uitgeput. Te zwak om hun bed nog uit te komen.’

Vrouwen in een behandelcentrum in Sana'a, Jemen.

Vrouwen in een behandelcentrum in Sana'a, Jemen.

Vrouwen in een behandelcentrum in Sana'a, Jemen.

Verzwakt

De bevolking van Jemen is verzwakt door oorlog en honger. Goede zorg, voldoende voedsel en schoon water zijn in Jemen eerder uitzondering dan regel. Mensen drinken water uit de rivier of uit putten. Vervuilde waterbronnen; waardoor ze het risico lopen om ziek te worden.

Marije Broekhuijsen

“Het risico van cholera lag al jaren op de loer. Het is vreselijk dat het zo ver moest komen.”

Marije Broekhuijsen

UNICEF is sinds het begin van het conflict actief in Jemen. We zetten behandelcentra op waar mensen met diarree snel terecht kunnen. Op straathoeken wordt ORS verspreid, een eenvoudig middel om cholera mee te behandelen. Teams van vrijwilligers trekken door het land om voorlichting te geven over het voorkomen van besmetting.

Hygiëne is van groot belang. Maar hoe zorg je voor hygiëne als er nauwelijks schoon water is? UNICEF deelt waterzuiveringstabletten uit, maar we zorgen ook voor reparaties aan het watersysteem. Want wat Jemen nodig heeft is een einde aan de oorlog en structurele verbeteringen aan de water- en gezondheidssystemen.

Overleven

Na twee jaar oorlog opent de wereld eindelijk haar ogen voor de crisis in Jemen. En dat is goed nieuws, want bijna alle kinderen die toegang hebben tot gezondheidszorg overleven een cholerabesmetting. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Jemen’s kinderen een toekomst hebben.

Help een kind als Yahya

Doneer nu

Gerelateerd aan dit onderwerp