Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Ernstige schendingen van kinderrechten in de Kasaï

4 augustus 2017

Een jaar geleden werd in de Democratische Republiek Congo (DRC) een lokale leider in de provincie Kasaï gedood door veiligheidstroepen. Dit lokte een golf van geweld uit. De Kasaï is nu het toneel van ongelooflijke wreedheden en onmenselijk geweld.

Miljoenen mannen, vrouwen en kinderen in de provincie Kasaï (DRC) zijn op de vlucht. Veel vluchtelingen worden opgevangen in buurland Angola

Miljoenen mannen, vrouwen en kinderen in de provincie Kasaï (DRC) zijn op de vlucht. Veel vluchtelingen worden opgevangen in buurland Angola

Miljoenen mannen, vrouwen en kinderen in de provincie Kasaï (DRC) zijn op de vlucht. Veel vluchtelingen worden opgevangen in buurland Angola

'Er is een leven vóór en sinds de crisis', vertelt Alphonse Kanonji Tshikala, medewerker van UNICEF in de DRC. 'De meeste mensen hadden waarschijnlijk nog nooit van de Kasaï gehoord. Maar door het conflict staat de regio nu in de schijnwerpers. Verhalen over plunderende milities en verborgen massagraven hebben dit gebied op de kaart gezet.'

Door het geweld zijn inmiddels 3,8 miljoen mensen ontheemd geraakt; het grootste aantal in Afrika. Zij hebben hun huizen moeten verlaten en voor hun leven moeten vluchten. Hun toekomstplannen en dromen zijn in rook opgegaan.

'Miljoenen mensen bevinden zich te midden van een conflict dat niets met hen te maken heeft', vertelt Tshikala. 'Kinderen zijn de grootste slachtoffers van deze crisis. Ze raken gewond of worden gedood, en hebben geen toegang meer tot onderwijs of gezondheidszorg. Een kind moet kind kunnen zijn, maar sinds het begin van deze crisis is een normale jeugd in de Kasaï niet meer mogelijk.'

Een verlaten klaslokaal in de Kasaï. Scholen worden aangevallen of bezet door gewapende groepen. Soms worden klaslokalen ook gebruikt als onderkomen voor ontheemden.

Een verlaten klaslokaal in de Kasaï. Scholen worden aangevallen of bezet door gewapende groepen. Soms worden klaslokalen ook gebruikt als onderkomen voor ontheemden.

Een verlaten klaslokaal in de Kasaï. Scholen worden aangevallen of bezet door gewapende groepen. Soms worden klaslokalen ook gebruikt als onderkomen voor ontheemden.

Kindsoldaten van nog geen 15 jaar

Wat dit conflict nog schokkender maakt, is dat 40 tot 60 procent van de gewapende groepen bestaat uit kinderen. Deze kindsoldaten zijn meestal nog geen 15 jaar oud. Zij worden door de strijdende partijen ingezet om het gebied te verkennen, te vechten of om andere taken te doen. Zij bevinden zich in de frontlinie en zijn vaak de eersten die gewond raken of sterven tijdens gevechten.

De 17-jarige Jean Baptiste beschrijft hoe hij door de milities werd meegenomen en getraind, hoe hij zijn kameraden om zich heen zag neervallen. 'Het maakte me zo verdrietig om zoveel mensen te zien sterven', vertelt hij. 'Ik wilde alleen nog maar weg, terug naar huis.'

Kinderrechten worden geschonden

In de Kasaï vinden ernstige schendingen van kinderrechten plaats. Kinderen worden gedood, verwond en verkracht. Ze worden gerekruteerd door gewapende groepen. Scholen en ziekenhuizen zijn het mikpunt van aanvallen en hulpverleners kunnen hun werk niet goed doen.

UNICEF roept op om het geweld tegen kinderen te stoppen en hulporganisaties toegang te geven tot de getroffen gebieden. Daarnaast moet er onmiddellijk een einde komen aan het rekruteren van kinderen door de strijdende partijen. Dit is een oorlogsmisdaad.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help kinderen in nood

geef nu