Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Raqqa onder vuur: te snel volwassen

2 augustus 2017

Het geweld in en rondom de Syrische stad Raqqa verwoest niet alleen gebouwen, maar ook de levens van kinderen. Jongens en meisjes hebben dringend behoefte aan veiligheid. In speciale opvangcentra kunnen ze weer even op adem komen.

Honderdduizend kinderen zijn gevlucht uit Raqqa en omliggende dorpen en steden.

Honderdduizend kinderen zijn gevlucht uit Raqqa en omliggende dorpen en steden.

Honderdduizend kinderen zijn gevlucht uit Raqqa en omliggende dorpen en steden.

Door zware gevechten in en om Raqqa hebben 200.000 mensen hun huis moeten ontvluchten. Het is niet makkelijk om de stad uit te komen. De gevaarlijke tocht kan weken duren. Wegen zijn bezaaid met landmijnen en scherpschutters liggen op de loer.

Een van de bestemmingen van de ontheemden is het Ain Issa kamp, op zo'n 50 kilometer van de frontlinie. Het kamp ligt midden in een stoffige woestijn ten noordoosten van Raqqa. Het is moeilijk om je een troostelozere omgeving voor te stellen. De extreme hitte en het opwaaiend stof maken het leven bijna ondraaglijk voor de drieduizend kinderen die het kamp nu hun thuis noemen.

'We verlieten ons huis om vijf uur in de ochtend', vertelt de 10-jarige Hammoude. 'We waren bang, maar uiteindelijk zijn we hier aangekomen.' Hammoude en zijn familie bereikten Ain Issa ruim drie weken geleden.

De kinderen die Raqqa zijn ontvlucht, willen niets liever dan spelen en leren.

De kinderen die Raqqa zijn ontvlucht, willen niets liever dan spelen en leren.

De kinderen die Raqqa zijn ontvlucht, willen niets liever dan spelen en leren.

Te snel volwassen

Bijna elk kind in het kamp kan een aangrijpend verhaal vertellen over het leven onder IS. Overal lag gevaar op de loer en kinderen moesten vechten om te overleven. Ze zijn te snel volwassen geworden.

'Vroeger ging ik naar school, maar toen mocht het niet meer', vertelt Hammoude met angst in zijn ogen. 'Ze plaatsten overal camera’s. Als iemand probeerde om de school binnen te gaan werd hij beschoten.'

In de paar scholen die in Raqqa nog open waren, heeft IS een eigen lesprogramma opgezet. 'Toen we nog in Raqqa woonden, mochten we helemaal niets', vertelt Dua’a van acht. 'Van de school moesten we zwarte kleren dragen.'

Het leven weer draaglijk maken

Hammoude en Dua’a gaan naar één van de zes door UNICEF ondersteunde opvangcentra in het Ain Issa kamp. Dit zijn tenten waar kinderen weer even onbezorgd kunnen spelen en leren. Hier krijgen de kinderen ook psychosociale zorg. Dit zijn activiteiten, zoals zingen en dansen, die samenspelen en het (zelf)vertrouwen bevorderen. Simpele dingen, zodat kinderen hun zorgen even kunnen vergeten.  

De begeleiders houden de kinderen goed in de gaten. Als ze merken dat een jongen of meisje erg teruggetrokken is of juist agressief gedrag vertoont, wordt een psycholoog ingeschakeld.

De 10-jarige Hammoude gaat naar één van de zes door UNICEF ondersteunde opvangcentra in het Ain Issa kamp. Hier kan hij weer even onbezorgd spelen.

De 10-jarige Hammoude gaat naar één van de zes door UNICEF ondersteunde opvangcentra in het Ain Issa kamp. Hier kan hij weer even onbezorgd spelen.

De 10-jarige Hammoude gaat naar één van de zes door UNICEF ondersteunde opvangcentra in het Ain Issa kamp. Hier kan hij weer even onbezorgd spelen.

Een plaats om te spelen en leren

Ondanks hun verschrikkelijke ervaringen in Raqqa, willen de kinderen terug naar school. Onderwijs is ook een prioriteit voor hun ouders. 'We willen een plek waar onze kinderen kunnen spelen', vertelt een moeder. 'We willen ook een school.'

UNICEF zorgt voor School-in-a-Box pakketten en recreatie kits, zodat kinderen weer (spelenderwijs) kunnen leren.

'Het is hartverscheurend om het verdriet en de angst in de ogen van de meisjes en jongens in het kamp te zien', vertelt Shushan Mebrahtu, medewerker van UNICEF in Syrië, 'Maar als ik hen hoor lachen en zie spelen, dan voel ik dat er een toekomst is voor deze kinderen.'

Gerelateerd aan dit onderwerp