Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Raqqa onder vuur: kinderen hebben zoveel verloren in deze oorlog

28 juli 2017

De herovering van de Syrische stad Raqqa gaat gepaard met hevig geweld. Steeds meer mensen ontvluchten de stad.

De zes maanden oude Rexhed wordt onderzocht in het Ain-Issa kamp in het noordoosten van Syrië.

De zes maanden oude Rexhed wordt onderzocht in het Ain-Issa kamp in het noordoosten van Syrië.

De zes maanden oude Rexhed wordt onderzocht in het Ain-Issa kamp in het noordoosten van Syrië.

“Het was donker toen we de eerste explosie hoorden. De tweede explosie raakte mijn vader, die mijn broertje en zusje droeg”

Ismael (16)

Uitgeput

Twee jaar lang konden de inwoners van Raqqa nauwelijks worden bereikt met humanitaire hulp. Het grootste ziekenhuis in de stad functioneert niet meer. De elektriciteit is afgesloten. Eten is schreeuwend duur en water wordt uit de rivier de Eufraat gehaald.

Op dit moment is Raqqa volledig afgesloten voor humanitaire hulp. Tussen de 30.000 en 50.000 mensen zitten gevangen in de stad. Kinderen liggen letterlijk onder vuur, zij worden dagelijks gebombardeerd en beschoten.

Gebieden rondom Raqqa zijn wel bereikbaar voor noodhulporganisaties. Inmiddels verblijven tienduizenden kinderen in tentenkampen in de woestijn. Zij hebben vaak wekenlang gereisd, en komen uitgeput aan. De omstandigheden in de kampen zijn vreselijk. Temperaturen kunnen soms wel oplopen tot vijftig graden.

UNICEF zorgt ervoor dat de kinderen die in kampen verblijven onder meer water, voeding, kleding en gezondheidszorg krijgen.

Een jongetje wordt gescreend op ondervoeding in het Ain-Issa kamp, nabij Raqqa.

Een jongetje wordt gescreend op ondervoeding in het Ain-Issa kamp, nabij Raqqa.

Een jongetje wordt gescreend op ondervoeding in het Ain-Issa kamp, nabij Raqqa.

“Ze namen mijn broer mee en we weten niet waar hij is. Hij hield van me, we speelden altijd samen. Maar nu weten we niets meer van hem”

 Dua'a (8)

Bescherming

Kinderen die Raqqa zijn ontvlucht, hebben meer nodig dat water en eten. Ze zijn vaak erg getraumatiseerd. Je ziet het aan hun gezichten en merkt het aan hun gedrag. Moeders vertellen dat ze familieleden of vriendjes hebben zien sterven, of dat ze zich zorgen maken over diegenen die zijn achtergebleven in de stad.

Samen met onze partners zorgen we ervoor dat gevluchte kinderen worden opgevangen en beschermd. We geven psychosociale steun en zetten kindvriendelijke plekken op. Daarnaast proberen we alleenstaande kinderen zoveel mogelijk te herenigen met familieleden. Daarnaast staan we klaar om de kinderen die zich nu nog in de stad bevinden de bescherming te bieden die ze hard nodig hebben. Zodat ook zij op een gegeven moment weer met hoop naar de toekomst kunnen kijken. 

“Ik heb zo veel verloren in deze oorlog, maar het maakt niet uit. Ik leef in elk geval nog”

Ismael (16)

Gerelateerd aan dit onderwerp