Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Grof geweld tegen kinderen in de CAR

27 juli 2017

De afgelopen twee maanden heeft het oorlogsgeweld tegen kinderen in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) een nieuw dieptepunt bereikt. Meisjes worden verkracht, jongens ontvoerd. Als kinderen het land proberen te ontvluchten, moeten ze dat zelfs met hun leven bekopen.

Kinderen zijn vaak het grootste slachtoffer van oorlog en conflict.

Kinderen zijn vaak het grootste slachtoffer van oorlog en conflict.

Kinderen zijn vaak het grootste slachtoffer van oorlog en conflict.

Het conflict in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) gaat gepaard met grof geweld tegen kinderen. Moord, ontvoering en verkrachting zijn geen uitzonderingen. Zo worden weer meer jongens en meisjes gerekruteerd door gewapende groepen.

'Kinderen in de CAR hebben veel geleden onder de geweldsgolven die het land de afgelopen drie jaar hebben overspoeld’, vertelt Christine Muhigana, directeur van UNICEF in de Centraal Afrikaanse Republiek. ‘De strijdende partijen moeten onmiddellijk stoppen met het schenden van de rechten van kinderen.'

Psychologische littekens

De gebeurtenissen die op dit moment in de CAR plaatsvinden zijn erg gewelddadig. In mei en juni zijn volgens de officiële cijfers veertien meisjes verkracht door leden van een gewapende groep. Deze aanval vond plaats toen de meisjes van een opvangkamp terugkeerden naar huis. In dezelfde maand zijn acht jongens ontvoerd - één van hen is inmiddels vermoord.

Tijdens een ander incident in mei zijn vijf jonge kinderen gedood toen ze probeerden de rivier over te steken naar de Democratische Republiek Congo, het land waar ze veilig hoopten te zijn.

Veel misdaden, vooral seksueel geweld, worden niet gemeld. Daarom vermoedt UNICEF dat het aantal geweldsincidenten tegen kinderen nog veel hoger ligt. ‘De psychologische littekens die deze kinderen hebben opgelopen zijn onuitwisbaar’, aldus Muhigana.

UNICEF bereikt In de Centraal Afrikaanse Republiek ook de kinderen die in afgelegen of gevaarlijke gebieden wonen.

UNICEF bereikt In de Centraal Afrikaanse Republiek ook de kinderen die in afgelegen of gevaarlijke gebieden wonen.

UNICEF bereikt In de Centraal Afrikaanse Republiek ook de kinderen die in afgelegen of gevaarlijke gebieden wonen.

Hulp broodnodig

In delen van de Centraal Afrikaanse Republiek is de toegang voor hulporganisaties ernstig beperkt. De situatie is te gevaarlijk en onzeker. Door het conflict zijn de wegen verwoest of onbegaanbaar. Ook vinden er regelmatig aanvallen op konvooien met hulpgoederen plaats. Noodhulporganisaties kunnen de slachtoffers van het conflict in deze gebieden maar moeilijk bereiken, terwijl humanitaire hulp juist hier nodig blijft.

Meer dan één miljoen kinderen lopen grote risico’s. Zij zijn afhankelijk van humanitaire hulp’, zegt Muhigana. ‘UNICEF heeft vier veldkantoren in verschillende delen van het land. Vanuit hier zorgen we ervoor dat kinderen toegang hebben tot de broodnodige basisvoorzieningen.’

Afgelopen jaar hebben UNICEF en zijn partners ruim 400.000 mensen bereikt met drinkwater en 170.000 mensen met gezondheidszorg. Meer dan 22.000 ernstig ondervoede kinderen werden behandeld met therapeutische voeding en 33.000 jonge kinderen werden ingeënt tegen mazelen.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help kinderen in de Centraal Afrikaanse Republiek

geef nu