Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Kinderen die vluchten uit Afrika willen niet per se naar Europa

25 juli 2017

De meeste kinderen die in hun eentje vanuit Afrika vluchten naar Europa, willen vooral weg van huis. Ze zijn in eerste instantie niet van plan om naar Europa te gaan. 

Gevangenis voor migranten in Libië. Toen UNICEF op 31 januari 2017 er op bezoek ging, zaten 27 vrouwen, een paar kleine kinderen en meer dan 1.300 jongens en mannen vast. De gevangenis ligt in een gebied waar verschillende milities tegen elkaar vechten en het is dan ook een levensgevaarlijke plek voor zowel de gevangenen als de bewaarders.

Gevangenis voor migranten in Libië. Toen UNICEF op 31 januari 2017 er op bezoek ging, zaten 27 vrouwen, een paar kleine kinderen en meer dan 1.300 jongens en mannen vast. De gevangenis ligt in een gebied waar verschillende milities tegen elkaar vechten en het is dan ook een levensgevaarlijke plek voor zowel de gevangenen als de bewaarders.

Gevangenis voor migranten in Libië. Toen UNICEF op 31 januari 2017 er op bezoek ging, zaten 27 vrouwen, een paar kleine kinderen en meer dan 1.300 jongens en mannen vast. De gevangenis ligt in een gebied waar verschillende milities tegen elkaar vechten en het is dan ook een levensgevaarlijke plek voor zowel de gevangenen als de bewaarders.

Kinderen nemen pas het besluit om naar Europa te gaan als ze slachtoffer zijn van systematisch misbruik in Libië, of daarvan getuige zijn. Op dat moment kiezen ze voor de centrale Middellandse Zee-route, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van UNICEF, uitgevoerd door REACH. De meeste alleenreizenden kinderen komen aan in Italië.

75 procent van de vluchtelingen- en migrantenkinderen die de onderzoekers in Italië interviewden, hadden zelf de beslissing genomen om alleen op reis te gaan. Ze noemden huiselijk geweld als een van de belangrijkste redenen, maar ook armoede en conflict speelden een doorslaggevende rol. Een op de vijf meisjes noemde de angst voor uithuwelijking. De reis naar Europa was voor de geïnterviewde kinderen over het algemeen gefragmenteerd en had twee jaar of langer geduurd. Onderweg veranderde hun bestemming.

Trauma's in Libië

Vluchtelingen- en migrantenkinderen in Italië hebben hun tijd in Libië unaniem ervaren als het meest traumatiserende deel van hun reis over land. Bijna de helft werd in Libië ontvoerd en één op vier kinderen belandde zonder aanklacht in de gevangenis. 

Uit het onderzoek blijkt ook dat langdurige procedures en verwarring over hun rechten maakt dat kinderen buiten de Italiaanse en Griekse ontvangstsystemen vallen. Daardoor kunnen ze niet naar school en lopen ze een groot risico op misbruik en uitbuiting.

Werkelijkheid heel anders

De hoop van kinderen die wél bewust het besluit hebben genomen om naar Europa te komen, blijkt ook vaak ijdel te zijn. ’Ze hoopten op een betere opleiding, respect voor hun rechten en een beter leven. Zodra ze Europa bereiken, is de werkelijkheid verdrietig genoeg heel anders en blijft er van hun verwachtingen weinig over', zegt Afshan Khan, UNICEF-directeur voor Europa en Centraal-Azië.

“Omdat we geen volwassenen zijn mogen we niet werken, maar ze geven ons ook geen geld”

Jongen (17) uit Irak

Over 'Children on the move in Italy and Greece'

UNICEF wil met het onderzoek 'Children on the move in Italy and Greece' aan beleidsmakers, partnerorganisaties en overheden laten zien waardoor kinderen hun land ontvluchten. De 850 kinderen tussen de 15 en 17 jaar die meededen aan het onderzoek werden geïnterviewd in Italië en Griekenland, de twee toegangspoorten naar Europa. Van de 12.239 kinderen die in de eerste zes maanden van dit jaar in Italië arriveerden, reisde 93 procent alleen. In Griekeland verblijven vooral gezinnen. De meeste kinderen komen uit Sub-Sahara Afrika, maar sommigen komen uit landen die een stuk verder weg liggen, zoals Bangladesh.

“Soms heb ik geen reden om op te staan. Nu we les krijgen, gaat het wat beter”

Meisje (16) uit Syrië

Zes actiepunten voor G7 en G20

UNICEF heeft tijdens de recente tops van de G7 en G20 regeringen aangespoord op zes punten actie te ondernemen om vluchtelingen- en migrantenkinderen te beschermen:

  1. Bescherm gevluchte en migrantenkinderen tegen geweld, mishandeling, uitbuiting en levensbedreigende situaties.
  2. Stop het plaatsen van kinderen in vreemdelingenbewaring op basis van hun verblijfstatus.
  3. Bewaak het recht van kinderen om op te groeien binnen hun eigen familie en voorkom dat kinderen staatloos worden.
  4. Zorg ervoor dat gevluchte en migrantenkinderen naar school kunnen en toegang hebben tot alle andere voorzieningen.
  5. Pak de oorzaken waarom mensen migreren aan.
  6. Neem maatregelen om xenofobie, discriminatie en marginalisatie van vreemdelingen in de doorreislanden en landen van bestemming aan te pakken.

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help kinderen op de vlucht

geef nu