Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Cholera in Jemen: een race tegen de klok

19 juli 2017

In Jemen grijpt cholera razendsnel om zich heen. Inmiddels zijn er ruim 300.000 choleragevallen bekend in Jemen. Meer dan 1.700 mensen zijn aan de gevolgen van de ziekte overleden.

Behandeling met ors

Cholera kon niet op een slechtere tijd uitbreken. Voor de uitbraak kampte Jemen al met een voedingscrisis. Bijna twee miljoen kinderen in het land zijn ondervoed, waarvan 385.000 kinderen ernstig. De combinatie van ernstige, acute ondervoeding en cholera kan dodelijk zijn voor jonge kinderen.

Op instorten

De huidige gezondheidssituatie is een gevolg van twee jaar zwaar conflict. Het gezondheidssysteem staat op instorten. Meer dan 14,5 miljoen mensen hebben geen toegang tot schoon water of toiletten. Dit leidt tot onhygiënische omstandigheden waardoor ziektes, zoals cholera, zich snel kunnen verspreiden. Tegelijkertijd is er een groot tekort aan artsen en verpleegkundigen. In 49 van de 333 districten zijn geen artsen meer aanwezig. Zij zijn vertrokken of gevlucht.

Jemen

Een meisje bezoekt samen met haar moeder een kliniek in Jemen. 

Een meisje bezoekt samen met haar moeder een kliniek in Jemen. 

Race tegen de klok

UNICEF en zijn partners, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zijn verwikkeld in een race tegen de klok om verdere verspreiding van cholera te voorkomen. We zorgen er onder andere voor dat behandelcentra worden opgezet en voorzien van medicijnen. Ook delen we ORS en waterzuiveringstabletten uit. Daarnaast gaan we langs de deuren om families voorlichting te geven over hoe ze besmetting kunnen voorkomen. UNICEF zorgt er ook voor dat er voldoende brandstof is om de waterzuiveringsinstallaties draaiende te houden.

Het redden van levens is onze eerste prioriteit. Maar een politieke oplossing voor het conflict en het structureel verbeteren van de basisvoorzieningen zijn van groot belang voor de toekomst van Jemen.  

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help de kinderen in Jemen

Doneer nu