Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Komt er een einde aan de nachtmerrie voor de kinderen in Mosul?

13 juli 2017

De strijd in de Iraakse stad Mosul komt langzaam ten einde. Toch lijden kinderen nog dagelijks onder het geweld. Een lokale dokter vertelt dat vrouwen en kinderen gewond en onder het stof de stad uit komen. Sommigen van hen zijn ernstig ondervoed.

UNICEF verzorgt drinkwater voor een half miljoen mensen per dag, waarvan 5,2 miljoen liter per dag voor families in opvangkampen en 3,3 miljoen liter per dag in en rond Mosul.

UNICEF verzorgt drinkwater voor een half miljoen mensen per dag, waarvan 5,2 miljoen liter per dag voor families in opvangkampen en 3,3 miljoen liter per dag in en rond Mosul.

UNICEF verzorgt drinkwater voor een half miljoen mensen per dag, waarvan 5,2 miljoen liter per dag voor families in opvangkampen en 3,3 miljoen liter per dag in en rond Mosul.

'Eén beeld staat op mijn netvlies gebrand', vertelt UNICEF-medewerker Maulid Warfa. 'Een moeder bracht haar vier kinderen naar het ziekenhuis. Haar jongste kind van nog geen twee jaar was gewond aan zijn arm. Ze was in shock, haar handen zaten onder het bloed.'

De afgelopen drie dagen zagen UNICEF en zijn partners steeds meer kwetsbare kinderen aankomen in ziekenhuizen en opvangkampen. Veel kinderen zijn hun ouders kwijtgeraakt. Sommige baby’s werden helemaal alleen tussen het puin van verwoeste gebouwen gevonden.

Hereniging

Baby’s en kinderen die alleen bij opvangplaatsen aankomen, worden meteen doorverwezen naar UNICEF en andere humanitaire organisaties. Zo krijgen ze snel hulp en worden ze (als dat kan) herenigd met hun familie. Tot nu toe is dat al bij 1.333 kinderen uit Mosul  gebeurd.

Met steun van UNICEF gingen 470 scholen in zowel Oost- als West-Mosul weer open. In totaal konden 364.500 kinderen hierdoor terug naar school.

Met steun van UNICEF gingen 470 scholen in zowel Oost- als West-Mosul weer open. In totaal konden 364.500 kinderen hierdoor terug naar school.

Met steun van UNICEF gingen 470 scholen in zowel Oost- als West-Mosul weer open. In totaal konden 364.500 kinderen hierdoor terug naar school.

Een sprankje hoop

'Aan de gezichten van de inwoners van Mosul kun je zien dat ze in een nachtmerrie hebben geleefd', vertelt Warfa. 'Toch zie je nu ook iets anders in hun ogen: een sprankje hoop.'

'Het zal nog heel wat tijd kosten voor de kinderen zijn hersteld van hun lichamelijke en psychische trauma's', zegt Hamida Ramadhani, adjunct-directeur van UNICEF Irak. 'De 650.000 jongens en meisjes uit Mosul betalen een hoge prijs door de vreselijke tragedies die ze de afgelopen drie jaar in hun stad hebben meegemaakt. Geef hen de tijd zich te herstellen, hun trauma’s te verwerken, herenigd te worden met hun familie en zoveel mogelijk van hun verloren kindertijd terug te krijgen.'

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help kinderen in nood

geef nu