Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

Ook in Syrië deden scholieren eindexamen

12 juli 2017

Afgelopen maand deden niet alleen kinderen in Nederland eindexamen, maar ook scholieren in Syrië. Ongeveer een half miljoen Syrische jongens en meisjes namen deel aan de nationale examens. UNICEF hielp hen zich zo goed mogelijk voor te bereiden.

In Syrië moeten kinderen twee keer examen doen: de eerste keer in de negende klas, de tweede keer aan het eind van de middelbare school.

In Syrië moeten kinderen twee keer examen doen: de eerste keer in de negende klas, de tweede keer aan het eind van de middelbare school.

In Syrië moeten kinderen twee keer examen doen: de eerste keer in de negende klas, de tweede keer aan het eind van de middelbare school.

Meer dan 10.000 examenkandidaten kwamen uit belegerde of moeilijk bereikbare gebieden. Dit zijn gebieden die worden gecontroleerd door oppositiepartijen of door extremistische groepen. Deze kinderen moesten naar door de overheid gecontroleerd gebied reizen om examen te kunnen doen.

Dagenlange tocht

Jongens en meisjes reisden soms dagenlang, vaak midden in de nacht om niet opgemerkt te worden door de strijdende partijen. Hun tocht liep dwars door gebieden waar gevochten werd. Maar een kwart van de kinderen die op weg waren naar een examencentrum bereikte hun doel. De anderen moesten terugkeren, omdat de tocht te lang of te gevaarlijk was.

Veel kinderen waren al jarenlang niet naar school geweest en hadden veel lessen gemist. UNICEF zorgde ervoor dat zij zo goed voorbereid mogelijk de examens ingingen. Zo kregen de scholieren bijspijkerlessen en psychosociale steun. UNICEF zorgde bijvoorbeeld ook voor veilig onderdak en een reiskostenvergoeding.

Diploma 'kostbaarste bezit'

Voor veel kinderen werd de zware tocht naar het examencentrum beloond. Zij hebben hun diploma gehaald. Ook de 18-jarige Rama is geslaagd. 'Elke keer als we ons huis moeten ontvluchten neem ik mijn diploma mee', vertelt ze. 'Het is het kostbaarste dat ik bezit.'

Laat Syrische kinderen leren

geef een schooltas

Gerelateerd aan dit onderwerp