Welkom bij UNICEF

Fijn dat je onze site bezoekt! We informeren je graag over ons werk voor kinderen wereldwijd. Om de site goed te laten werken en optimaal met je te communiceren, gebruiken we cookies. Zodat we met minder uitgaven méér kinderen kunnen helpen. Help je ons mee?

...of stel zelf je cookies in

G20 zet kleine stap voor kinderen op de vlucht

10 juli 2017

Afgelopen weekend was de G20-top in Hamburg. Wereldleiders spraken over de grote thema’s van de wereldpolitiek, waaronder migratie. Voor UNICEF stond één thema centraal: de situatie van 50 miljoen vluchtelingen- en migrantenkinderen die verbeterd moet worden.

De 19-jarige Syrische Muzoon Almellehan sprak met premier Rutte tijdens de G20-top over de noodzaak kinderen op de vlucht te beschermen.

De 19-jarige Syrische Muzoon Almellehan sprak met premier Rutte tijdens de G20-top over de noodzaak kinderen op de vlucht te beschermen.

De 19-jarige Syrische Muzoon Almellehan sprak met premier Rutte tijdens de G20-top over de noodzaak kinderen op de vlucht te beschermen.

De wereldleiders noemden in hun slotverklaring specifiek de noodzaak om alleenreizende kinderen te beschermen. In Europa kwamen in 2016 minimaal 33.000 kinderen alleen aan, wereldwijd is hun aantal nog veel hoger. Veel van deze kinderen verblijven nu in risicovolle omstandigheden. De opvang is vaak ontoereikend, ze zitten tussen volwassenen, er ontbreken voorzieningen zoals onderwijs of er zijn geen voogden aanwezig, en ze hebben weinig perspectief.

Concrete actie

UNICEF Nederland waardeert de toezegging van de G20 om de vluchtelingen- en migrantenkinderen ongeacht hun status te beschermen. Deze uitspraak is een belangrijke stap, maar er is meer nodig.

Voor structurele verbeteringen roepen we premier Rutte en andere regeringsleiders op om de toezeggingen om kinderen op de vlucht te beschermen om te zetten in concrete actie. Deze kwetsbare kinderen hebben dezelfde rechten als ieder ander kind. UNICEF werkt dagelijks aan hun bescherming, maar wereldwijde politieke steun is noodzakelijk.

Kinderen gaan naar school in een Grieks vluchtelingenkamp.

Kinderen gaan naar school in een Grieks vluchtelingenkamp.

Kinderen gaan naar school in een Grieks vluchtelingenkamp.

Wereldwijde gesprekken

In aanloop naar de G20 spraken kinderrechtenexperts van UNICEF met vertegenwoordigers van de deelnemende regeringen, waaronder de Nederlandse. We drongen er bij premier Rutte op aan om kinderen op de vlucht niet te vergeten tijdens de G20. In een nieuw rapport toonden we aan welke risico’s deze kinderen lopen. UNICEF werkt dagelijks op de plekken waar veel kinderen op de vlucht een heenkomen zoeken en vanuit die kennis en ervaring pleiten we bij overheden voor meer steun bij de verbetering van hun situatie. Vandaag publiceerden we samen met partners - zoals de UNHCR - nieuwe aanbevelingen om deze kinderen in Europa beter te beschermen. 

Ontmoeting met Mark Rutte

Het pleidooi voor kinderen op de vlucht werd tijdens de G20 met overtuiging gevoerd door de jongste UNICEF-ambassadeur, de Syrische vluchteling Muzoon Almellehan (19). Zij kent uit eigen ervaring het belang van onderwijs voor kinderen op de vlucht. Zo vertelde ze: 'Onderwijs geeft kinderen zoals ik perspectief en een kans op een vreedzame en positieve toekomst.' Tijdens de G20 pleitte ze bij regeringsleiders zoals premier Mark Rutte en bondskanselier Angela Merkel voor de miljoenen kinderen op de vlucht en de noodzaak dat deze kinderen onderwijs krijgen.

Muzoon: 'Ik ben dankbaar dat ik zo veel inspirerende leiders van de G20 kon ontmoeten, voor hun bereidheid om zich uit te spreken voor onderwijs en voor het feit dat ze zich sterk willen maken voor vluchtelingen- en migrantenkinderen. Nu moeten de overheden van de wereld deze verklaringen omzetten in actie voor miljoenen kinderen. Velen zijn op de vlucht of ontheemd voor geweld, hun toekomst hangt ervan af.'

Niet onderhandelbaar

De G20 is meer dan een top alleen, het is een langlopend proces. De laatste dag van de top in Hamburg is daarmee het startpunt om wereldleiders ervan te overtuigen dat de miljoenen vluchtelingen- en migrantenkinderen topprioriteit moeten zijn bij hun volgende bijeenkomst in Argentinië in 2018. Conflicten, klimaatverandering en gebrek aan onderwijs en kansen zullen kinderen blijven dwingen hun huis te verlaten. Er zijn nu 50 miljoen vluchtelingen- en migrantenkinderen en vaak leven ze in schrijnende omstandigheden. Met jouw steun zet UNICEF zich op alle niveaus in voor deze kwetsbare groep. Bescherming en onderwijs voor al deze kinderen zijn niet onderhandelbaar

Gerelateerd aan dit onderwerp

Help kinderen op de vlucht

geef nu